Hoppa till innehåll

Svensk Handel är varje dag på plats i Bryssel för att driva handelns frågor och säkerställa att handelns perspektiv värnas i lagstiftningsarbetet. Idag kommer hela 7 av 10 lagar som påverkar svenska handelsföretag från EU. Martina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

martina-reportage.jpg

Martina, varför är det viktigt för Svensk Handel att vara på plats i Bryssel?

– Tre fjärdedelar av företagens handel sker med Europa och cirka 70 procent av de lagar och regler som svenska företag måste följa har sitt ursprung i EU. Eftersom EU-lagar har företräde framför svensk lag är det viktigt att vara på plats tidigt i processen för att kunna genomföra ett proaktivt påverkansarbete. När regelverken anländer i Sverige och ska implementeras i svensk lag så är de förhoppningsvis lite bättre än vad de hade kunnat vara, säger Martina Elfgren.

Svensk Handel har en internationell enhet där fem personer jobbar, två i Bryssel och tre i Stockholm. Alla fem arbetar aktivt med påverkansarbete från ax till limpa i lagstiftningsfilerna från EU.

eu-ganget-ny.jpg
Martina Elfgren, Enhetschef Internationell handel/Head of office på Brysselkontoret, Johan Hetting, näringspolitisk expert i Bryssel och de näringsplitiska experterna i Stockholm - Anna Svärd, Sara Lowemark och Magnus Nikkarinen

Berätta om vad som klubbats i parlamentet, och om EU-valet.

- I förra veckan antog Europaparlamentet ett stort antal lagstiftningar som kommer att ha påverkan på handeln. Nästa steg är att lagstiftningarna ska antas av EU-rådet. Om man där röstar ja till förslaget kan EU-kommissionen anta det genom att publicera det i Official Journal of the European Union och efter 20 dagar efter publicering har lagstiftningen trätt i kraft. Är det ett direktiv ska det implementeras i svensk lag och varje lagstiftning har olika implementeringstider från 24 - 36 månader.

  • Förordningen Packaging packaging waste directive – PPWR kommer att ersätta det nu gällande direktivet och bidra till en mer harmoniserad tillämpning av regler på området. Reglerna är en central del i att minska förpackningsavfallet inom EU eftersom de bland annat innehåller mål för återanvändning, förbud mot att använda vissa engångsförpackningar och krav på att aktörer ska minimera användningen av förpackningar.

  • Direktivet Right to Repair ställer krav på tillverkare att erbjuda reparation till rimliga priser och väntetider, även efter att den lagstadgade garantiperioden har gått ut. Direktivet ska främja reparation av produkter i stället för att ge konsumenten en ny vara. Genom att stärka konsumentens rätt till reparation har EU-kommissionen som mål att också förlänga produkters livslängd.

  • Due Diligence ökar kraven på företag att granska sina värde- och leverantörskedjor. Syftet är att säkerställa att såväl sociala som miljömässiga problem åtgärdas så snart de identifieras, oberoende om dessa uppstått i andra länder. 

  • Tvångsarbetslagstiftningen - Forced Labour har ansetts behöva vara föremål för specifik lagstiftning. Den syftar till att säkerställa att inga produkter på EU:s marknad har producerats under tvång. Vid misstanke om det ska tullmyndigheter kunna beslagta produkter vid gränsen.

  • Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) syftar till att främja hållbara och cirkulära produkter. Genom implementering av produktpass förväntas handeln kunna ge konsumenter mer information och underlätta att göra hållbara val när de väljer produkter.

Mitt tips är att följa Svensk Handels hemsida för att få del av de FAQs, webbinarier, seminarier och information som vi ger om kommande lagar. Vi jobbar varje dag för att det ska vara lätt att göra rätt. Med en stark medlemsorganisation i ryggen ska vi göra vardagen lite lättare för våra medlemsföretag, säger Martina.
Martina Elfgren
Head of Office Brussels, Svensk Handel

Hur kommer EU-valet påverka svenska företag och konsumenter?

- Sverige är en del av EU. Allt som sker i Bryssel påverkar svenska företag och konsumenter. EU-parlamentet är en av EU-institutionerna som beslutar om lagar och regler som påverkar olika branscher, från miljöregler till dataskydd och arbetsrätt. EU-valet påverkar svenska företag och konsumenter genom politiska beslut som påverkar handel, regleringar, klimatpolitik, digitalisering, arbetskraftsfrågor och ekonomisk stabilitet. Det är viktigt för både företag och konsumenter att vara medvetna om dessa förändringar. Det är av den anledningen viktigt att man tar tillfället i akt och går till valurnorna den 9 juni.

Till de företag i Sverige som tycker det är svårt att förstå kopplingen till EU och Bryssel, vad säger du?

– Alla de regler som företagen har att följa börjar i Bryssel och EU. Svensk Handels styrka är att vi tillsammans med andra organisationer kan påverka lagstiftningsarbetet i Bryssel så att det blir bättre när det landar i Sverige. Vi följer arbetet från ax i Bryssel, till limpa i Sverige. Mitt tips är att följa Svensk Handels hemsida för att få del av de FAQs, webbinarier, seminarier och information som vi ger om kommande lagar. Vi jobbar varje dag för att det ska vara lätt att göra rätt. Med en stark medlemsorganisation i ryggen ska vi göra vardagen lite lättare för våra medlemsföretag, säger Martina.

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.