Hoppa till innehåll

EU-parlamentet har nu enats om AI Act, som syftar till att reglera AI-system och skydda konsumenternas rättigheter och den inre marknaden.

eu-(2).png

AI Act främjar också en harmonisering mellan medlemsländerna i EU så att spelplanen blir på lika villkor. Lagen, som nu fick slutgiltigt godkännande efter politiskt och tekniskt stöd, förväntas träda i kraft i maj 2024.

Fyra risknivåer

För företag inom handeln är det viktigt att hålla sig uppdaterad, skaffa sig kunskap och identifiera vilken risknivå man omfattas av och hur man bör agera därefter. AI Act fastställer fyra risknivåer för AI-användning:

  • Minimal risk - tillåter obegränsad användning av AI inom områden som AI-understödda videospel eller e-postfiltrering av skräppost.

  • Begränsad risk - exempelvis omfattar detta chattbotar, där det krävs att användare vet att de interagerar med en AI och inte en människa.

  • Hög risk - inkluderar AI-system som används inom områden som kritisk infrastruktur, utbildningssektorn, rekrytering, samt migration och gränskontroll. Dessa system måste uppfylla omfattande krav innan de introduceras på marknaden. AI-användning inom brottsbekämpning anses också ligga på denna nivå.

  • Oacceptabel risk - rör AI tillämpningar som anses hota människors säkerhet, försörjning och rättigheter, vilka kommer att förbjudas. Ett exempel är AI-baserade system för social poängsättning, som exempelvis används i Kina.

Brando Benifei, en av förhandlarna för EU-parlamentets AI Act, beskrev det som "en historisk dag" under en efterföljande presskonferens och betonade att detta är den första regleringen i världen som klargör en säker och mänsklig utveckling av AI. Värt att notera är dock att utvecklingen går snabbt och att det därför är viktigt att lagstiftarna håller sig ajour med den tekniska utvecklingen.

Svensk Handel fortsätter bevaka frågan för att säkerställa handelsföretagens intressen.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.