Hoppa till innehåll

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera. Det påverkar många, både företag och privatpersoner, som använder prylar uppkopplade till 2G och 3G. Det kan handla om allt ifrån larm, kortterminaler och noder i elnät till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar.

byt-nat-nu.png

Digitaliseringen är en central del av samhällsutvecklingen som möjliggör en tillgänglig och modern välfärd, en konkurrenskraftig industri och en hållbar utveckling. För att dra nytta av dess möjligheter krävs moderna och säkra kommunikationsnät, inklusive utbyggnad av mobilnät baserade på 4G, 5G och andra trådlösa tekniker. För att göra plats för dessa framsteg och minska klimatpåverkan är det nödvändigt att ansvarsfullt fasa ut äldre tekniker som 2G- och 3G-näten. Nedstängningen sker i hela världen och nu tar Sverige steget.

Säkrare nät och klimatsmart samhälle

Ny teknik som 4G och 5G innebär högre hastigheter och stabilare uppkoppling än 2G och 3G. De moderna näten är också säkrare och mer robusta och medför bättre talkvalitet. För att kunna erbjuda nya tjänster över 4G och 5G behövs mer frekvensutrymme. Släckningen av 2G och 3G frigör utrymme för de nyare teknikerna. Modernare teknik kan också bidra till ett mer klimatsmart samhälle då de nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre.

Efterfrågan på 2G- och 3G-teknik minskar i takt med att företag och konsumenter använder mer modern teknik. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 2G och 3G, vilket gör att det i framtiden blir svårt att få tag på sådan utrustning.

Stängningen berör många

Stängningen av 2G-nätet i Sverige kommer att genomföras i slutet av 2025. Redan nu har utfasningen av 3G-näten kommit långt och mer än halva 3G-nätet är släckt. Förändringen innebär att äldre mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller. Som privatperson, organisation, företag eller leverantör av utrustning/uppkopplade tjänster behöver du agera på förändringen nu. Ta reda på hur du påverkas och vad du kan göra för att få ut det bästa av teknikskiftet och undvika att dina eller dina kunders tjänster slutar fungera när näten stängs. Läs mer på bytnät.nu

Hur påverkas butiker?

I butiksmiljöer kan typiskt sett äldre larmanläggningar, trygghetskameror och betalterminaler vara uppkopplade med äldre teknik. Men det ser naturligtvis olika ut på olika platser. Därför är det viktigt att du inventerar all tänkbar teknik som kopplas upp mot någon tjänst i dina lokaler. Du ska självklart också vara uppmärksam på att de teknikprodukter som du säljer är framtidssäkrade.

Om #BytNätNu

Byt nät nu är en informationskampanj initierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna om övergången från de gamla 2G/3G-näten till moderna lösningar och nät. Läs mer på bytnät.nu

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.