Den svenska modellen och avtalsrörelsen steg-för-steg
I Sverige har vi ett unikt sätt att bestämma löner och andra arbetsvillkor på arbetsmarknaden, det som kallas ”den svenska modellen”. Det innebär att löner och andra arbetsvillkor bestäms mer genom kollektivavtal än genom lagar.
Den svenska modellen innebär alltså att arbetsmarknadens parter – arbetsgivarorganisationer och fackföreningar – förhandlar och kommer överens om vilka regler som ska gälla, utan inblandning från regering och riksdag.
I Sverige finns cirka 50 arbetsgivarorganisationer och cirka 60 fackförbund, som tillsammans tecknar över 650 kollektivavtal. Ett kollektivavtal löper vanligtvis på viss tid, och hur lång den tiden ska vara avgörs i förhandlingarna. Tre år är en vanlig löptid, men kortare avtalsperioder på ett eller två år kan också förekomma. Det innebär att det är vanligt att vi har avtalsrörelse vart tredje år, men att det också kan vara oftare.
Konfliktreglernas betydelse
Under den tid som ett kollektivavtal gäller råder fredsplikt, vilket innebär att ingen av parterna kan vidta stridsåtgärder mot den andra parten för att få ändringar i avtalet. Men när avtalet löpt ut upphör fredsplikten att gälla.
Ett fackförbund kan då varsla om stridsåtgärder – exempelvis strejk – för att få igenom sina krav. Arbetsgivarna kan svara med lockout – utestängning från arbetsplatsen.
Först när nya avtal tecknats, är fredsplikten säkrad på nytt.
Kollektivavtalen som förhandlas i avtalsrörelsen omfattar både löner och arbetsvillkor, till exempel frågor som arbetstid och inflytande. Processen för att nå fram till en överenskommelse består av ett antal steg:
Avtalsrörelsen steg-för-steg
- 1
Beslut om inriktning och krav
Till att börja med tar respektive part beslut om inriktning för avtalsrörelsen och beslutar vilka krav på förändringar i avtalen som man vill ställa mot motparten.
- 2
Överlämning av krav
Därefter överlämnas kraven...
- 3
Förhandlingar påbörjas
… och förhandlingen kan börja.
- 4
Eventuell medling eller konflikt
Om fack och arbetsgivare inte kommer överens blir det medling och kan också bli strejk eller annan form av konfliktåtgärder.
- 5
Avtal
När förhandlingen är klar tecknas ett nytt kollektivavtal och vi får återigen fredsplikt på arbetsmarknaden.
- Publicerad:
- 2024-11-22
- Senast uppdaterad:
- 2024-12-06