Hoppa till innehåll

Många handlare upplever frustration över hur brott mot butiker hanteras. Svensk Handel verkar för att fler brott klaras upp och att brottsutsatta får stöd. Nu har vi tagit fram en vägledning som förklarar hur rättskedjan fungerar och vilka möjligheter du som drabbad har.

handlare-och-rattskedjan.png

Rättsprocessen är en komplex kedja av olika aktörer – polis, åklagare, domstol och kriminalvård – som alla omfattas av olika regelverk, uppdrag och styrning. Genom att öka förståelsen för hur rättskedjan och dess olika led fungerar och påverkar varandra, hoppas Svensk Handel på att kunna bidra till en större insikt i varför vissa beslut fattas och vilka möjligheter som finns för dig som drabbad att driva rättsprocessen framåt.

I vägledningen finns också checklistor med vad du som handlare kan göra.

Detta dokument är framtaget av Svensk Handels säkerhetsenhet och granskat av sakkunniga på Polisens operativa avdelning, NOA.

Rättskedjan i korthet

  1. 1

    Polisanmälan

    Händelsen anmäls till Polismyndigheten. Polisen bedömer om det finns tillräcklig information och skäl för att inleda en förundersökning. Polisen kan inte neka att ta emot en polisanmälan om du som brottsutsatt vill anmäla ett brott. För att polisen ska få kännedom om brottslighet så krävs att alla brott anmäls

  2. 2

    Förundersökning (brottsutredning)

    Polisen och/eller åklagare leder utredningen för att klargöra om brott har begåtts och vem som kan bindas vid brottet. 

  3. 3

    Eventuella beslut om åtgärder eller nedläggningar

    Under förundersökningen och beroende på bevisläget, fattas olika beslut om åtgärder, så som förhör, beslag etcetera Syftet med utredningen är att skapa en så tydlig bild av händelsen och målet är att någon ska kunna hållas ansvarig och dömas för brottet. Utredningar ska endast drivas vidare om det finns skäl att anta att en fysisk person kan hållas ansvarig för brottet. 

  4. 4

    Beslut från åklagare

    Om utredningen visar att det finns tillräckliga bevis mot någon beslutar åklagaren om att utfärda ett strafföreläggande (böter) eller att väcka åtal (rättegång i domstol). Man säger då att åklagaren uppfyllt beviskravet och att det finns ”tillräckliga skäl för åtal”. Om bevisningen är otillräcklig ska utredningen läggas ned. Detta kan göras genom att åklagaren beslutar om åtalsunderlåtelse. 

  5. 5

    Rättegång och dom

    Vid åtal prövas ärendet i domstol. Fällande dom kan leda till påföljd som böter, villkorlig dom, fängelse, skyddstillsyn eller annat.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.