Handelns dag 2024
Välkommen till Nalen för en heldag med handelns alla delar i fokus! Nya insikter och inspiration, aktuella ämnen och debatt.
09.30 | Inledning
Mats Johansson, vd Handelsrådet, hälsar välkommen och diskuterar med företrädare för stiftarparterna kring förväntningarna på dagen.
09.40-10.40 | Hållbara kläder – men hur?
Konsumtionen av kläder har ökat drastiskt och varje plagg används allt mindre. Kläder kasseras långt innan de slitits ut eller blivit omoderna. Samtidigt är modeindustrin extremt klimat- och miljöbelastande.
Programpunkten belyser olika aspekter av hållbarhet och hållbar konsumtion. Föredragshållarna riktar strålkastarljuset mot företeelser som materialval, märkning, prissänkningar och överproduktion.
Var lägger vi tyngdpunkten i modebranschens hållbarhetsarbete? På hemmaplan eller direkt vid källan, i produktionslandet?
Hur ska ansvaret för hållbarheten fördelas; vad bör hamna i knäet på konsumenten, hos företagen och/eller hos politiken?
Medverkande
– Gabriella Wulff, forskare Textilhögskolan i Borås
– Johan Graffner, vd Dedicated Sweden
– Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert, Svensk Handel
Handelsrådets stiftarparter bidrar med sina perspektiv.
10.40-11.00 | Bensträckare
11.00-12.00 | Handelns heta roller och kompetenser
I sin senaste rapport konstaterar Handelns ekonomiska råd att konsumenter ställer allt högre krav på snabb service, personligt bemötande och en utmärkt kundupplevelse. För att möta konsumenternas ökade förväntningar och förstå deras kundresa behöver personalen många gånger utveckla nya kompetenser. Partihandeln sysselsätter en stor del av handelns arbetskraft och skapar betydande ekonomiska värden. Med ökad automatisering och digitalisering stiger kompetenskraven på personalen även här.
I samarbete med undersökningsföretaget Demoskop har Handelsrådets kompetensutskott gjort en kartläggning som ger en initierad bild av handelns kompetensbehov. Kartläggningen ger en vägledning för personer som vill vidareutbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden och kan samtidigt utgöra underlag för planering och dimensionering av utbildningar som möter handelns behov.
Mats Johansson, vd Handelsrådet, presenterar Handelsrådets arbete med kompetensfrågan och lyfter några resultat från Demoskops kartläggning av kompetensbehov.
Elin Nilsson, Handelns ekonomiska råd, presenterar delen kring servicekvalitet utifrån rådets senaste rapport.
Handelsrådets stiftarparter bidrar med sina perspektiv på kompetensfrågan.
Lots: Josefin G Nilsson, Unionen
12.00-13.00 | Lunch
13.00-14.00 | Den svenska handelns produktivitet
Lots: Patrik Nilsson, Akavia
Bakgrund
Den svenska handelns produktivitet har ökat markant sedan mitten av 1990-talet och branschen har idag en högre tillväxt än många andra sektorer. I sin rapport ”Handeln i snabb utveckling” konstaterar Handelns ekonomiska råd att det krävs nationella och offentliga insatser, inklusive satsningar på AI, automatisering och kompetensutveckling för att upprätthålla och stärka produktiviteten. Handelns betydelse måste erkännas och stödjas genom forskning, innovation och anpassade regelverk.
Medverkande
– Cecilia Hermansson, Handelns ekonomiska råd
Representanter för Handelsrådets stiftarparter bidrar med sina perspektiv.
– Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia
– Stefan Carlén, chefsekonom Handelsanställdas förbund
– Maria Mikkonen, chefsekonom Svensk Handel
– Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen
14.00-14.15 | Bensträckare
Den organiserade brottsligheten och hoten mot handeln
Den organiserade brottsligheten kopplat till handeln är ett växande problem för såväl företag som anställda. Vi ser allt oftare hur kriminella startar och driver företag och använder företagen som brottsverktyg. Vi ser också hur anställda har kopplingar till den organiserade brottsligheten och fungerar som möjliggörare och infiltratörer på insidan. Den otrygghet som detta bidrar till drabbar såväl företagare som medarbetare. Även oskyldiga medborgares trygghet drabbas, när vi ser hur skjutvapenvåldet i butiksmiljö ökar.
Vad gör man för att förebygga att den organiserade brottsligheten tar sig in i handeln? Vad gör man när man upptäcker att det föreligger kopplingar eller direkt inblandning i organiserad brottslighet på en arbetsplats? Finns det något att lära av de fall som varit? Hur är brottsbekämpande myndigheter och lagstiftare på tårna för att möta utvecklingen?
Diskussionspanel med Daniel Andersson, försteombudsman Handels i Dalarna, Mikael Damsgaard, ledamot i justitieutskottet (M), Sara Persson, brottsförebyggande expert Ekobrottsmyndigheten, Peter Allheim, poliskommisarie på Nationella operativa avdelningen (Noa), Amir Rostami, polis, professor i kriminologi och projektledare för Sverige mot organiserad brottslighet.
Linda Palmetzhofer, ordförande Handelsanställdas förbund och Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel, ger några avslutande kommentarer.
Moderatorer är Frida Sundqvist, politisk samordnare och utredare, Handelsanställdas förbund, och Erik Mangen, säkerhetsexpert på organiserad brottslighet, Svensk Handel.
Välkommen till Handelns dag!
Tid: Onsdag 20 november 2024 09.30-16.00
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm