Brotten mot handeln får konsekvenser
Handelns brottutsatthet är stor. Men vilka effekter får de kriminella handlingar som dagligen begås i svenska butiker?
Att stölderna ökat är något som Svensk Handel och dess medlemmar varnat för under en längre tid. Tyvärr är det ett mönster som följer samhällsutvecklingen i stort. Signalerna som skickas från rättsväsende och ansvariga myndigheter innebär tyvärr att allt fler anser att det inte är några som helst problem att stjäla i butiker.
Utöver handlarna själva drabbas tyvärr även konsumenter. De säkerhetsförebyggande åtgärderna i butiker uppgår varje år till över 10,5 miljarder kronor, vilket till viss del innebär högre priser.
Stölderna tar sig även nya uttryck i takt med att butiker förändras. I takt med att allt fler butiker erbjöd möjlighet till att betala i självutcheckning eller självscanning, kan vi också se hur stölderna har ökat. Tyvärr har detta inneburit att allt fler handlare har plockat bort, eller är på väg att plocka bort möjligheten till att snabbt göra sina köp. Återigen är det konsumenten som förlorar till följd av den ökade stöldproblematiken.
När Svensk Handels säkerhetsavdelning pratar med medlemmar är uppgivenhet ett ord som ofta lyfts. Trots att man i flera år anmält brott, med uppenbart gott bevisläge, läggs ofta anmälningarna bara på hög för att sedan läggas ned. I dag anmäler två av tre handlare inte stölder. Den administrativa bördan i kombination med att en anmälan sällan leder någon vart, gör att det inte är värt mödan. Vill vi verkligen ha det så?
Den svenska handeln är en viktig pelare när det kommer till att skapa levande stadskärnor i såväl större som mindre städer runt om i landet. Detta är nu hotat. Att så många handlare nu uppger att de faktiskt funderar på att stänga ned verksamheten borde få varningsklockorna att ringa hos många. Hur skulle din stad se ut om dina favoritbutiker stängdes ned?
Att fler synliga poliser på gator och torg runt om i Sverige skulle öka den generella tryggheten, och dessutom innebära färre stölder i butik, är inte raketforskning. Vår uppmaning till beslutsfattarna är tydlig. Lyssna på handlarna och den verklighet de beskriver!
När mer än 70% av handlarna saknar förtroendet för att rättsväsendet idag ska kunna lösa problemet med de ökade stölderna, är det något som har gått väldigt fel. Rättsväsendet bör reflektera kring detta, och verka för en mer intensiv kontakt med handlare runt om i Sverige.
Handlare och dess personal ska kunna gå till sitt arbete varje dag utan oro för att uppleva hot på sin arbetsplats. Här skulle fler synliga poliser kunna spela en viktig roll, men minst lika viktigt är det att lagen om tillträdesförbud till butik fungerar som den är tilltänkt – alltså för att skapa en tryggare handel.
- Publicerad:
- 2023-10-10
- Senast uppdaterad:
- 2024-10-14