Hoppa till innehåll

Svensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln? Här svarar Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet på frågor kopplat till EU och handeln.

alice-mp.png

Hur ska företagen kunna leva upp till de högt ställda hållbarhetsmålen?

De som är modiga idag kommer att bli vinnare imorgon. Målen är högt satta, men det är också för att ge incitament till att ställa om snabbt. Självklart måste också politiken, både i Sverige och på EU-nivå, möta upp med stöd och reformer som gör det så lätt som möjligt för företagen att nå hållbarhetsmålen. 

Hur ska företagen ges förutsättningar att följa den digitala omställningen?

Just eftersom EU har en gemensam inre marknad så behövs gemensamma regler kring till exempel dataskydd och AI, då blir det tydliga spelregler och enklare att agera inom EU. Vår storlek är vår styrka, och den digitala omställningen ska vi ha gemensamma spelregler för inom EU. Farliga och destruktiva former av AI måste förbjudas, samtidigt som övriga regler kring till exempel dataskydd måste vara enkla att förstå och logiska att följa.   

Hur kan politiken stärka regelförenklingsarbetet på en europeisk nivå?

Självklart ska vi inte ha regler bara för reglernas skull, men regelförenklingsarbete får inte användas som förevändning för att kompromissa med miljö eller mänskliga rättigheter. Jag har varit med och röstat både om att införa nya regler, för att stärka kraven på social och miljömässig hållbarhet i produktionskedjorna, samtidigt som jag röstat för att ta bort regler som blivit överflödiga eller daterade. Jag tror att svaret på den här frågan framför allt handlar om att EU måste vara snabbfotat och hänga med i utvecklingen, så att vi inte har regler som blivit onödiga med tidens gång. 

Två snabba frågor

På vilket sätt vill du driva frågor som gynnar handeln?
Jag vill skapa tydliga förutsättningar för handeln att vara en del av den gröna omställningen, till exempel genom att kraven på märkningar av produkter och information till konsumenter är gemensamma inom hela EU.

Vad ser du är viktigt för svenska företag för att de ska kunna växa och bidra till Sveriges konkurrenskraft?
Det är viktigt att vi fortsätter skapa politiska förutsättningar som gör det lätt att ligga i framkant i den gröna omställningen. Jag kommer göra vad jag kan för att vi ska ställa samma krav i handelsavtal med andra länder som vi ställer på de varor som produceras inom EU - det gäller allt från krav kring antibiotikaanvändning, klimatpåverkan och mänskliga rättigheter. Att vi ligger i framkant ska vara en konkurrensfördel, aldrig en nackdel. Och det är upp till oss politiker att se till så att det blir så.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI - revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.