Hoppa till innehåll

En stor majoritet av svenska handlare tar fortsatt emot kontanter och har inte heller några planer på att inom en överskådlig framtid sluta med kontanter som betalmedel. Det visar en ny undersökning som Svensk Handel har gjort.

Pandemin har påverkat stora delar av samhället och kontanthanteringen är inget undantag. Färre har valt att använda kontanter som betalmedel, då allt fler valt att exempelvis blippa sina kort.

Trots att allt fler väljer bort kontantbetalning när inköp ska göras fortsätter stora delar av handeln att erbjuda möjligheten att betala med sedlar och mynt. Inom dagligvaruhandeln accepterar 94 % av handlarna fortsatt kontanter, motsvarande siffra inom sällanköpshandeln är 84 %. Sammanvägt svarar 87 % av handlarna att de fortsatt accepterar kontanter.

- Det är viktigt att komma ihåg att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktig för stora grupper inom samhället. Handlare tar ansvar för att hantera kontanter när stora delar av samhället monterar ner kontanthanteringen, säger Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel

Två av tre handlare kommer inte sluta med kontanter

I undersökningen tillfrågas även handlare kring huruvida de någon gång planerar att sluta hantera kontanter. Även här finns en stor majoritet som talar för att handeln även fortsatt kommer att förespråka en betalmix där kontanter ingår, då 66 % av handlarna inte tror att de kommer att sluta acceptera kontanter. Det är dock en minskning med tio procentenheter från föregående års mätning.

- Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar  i hela vårt avlånga land, säger Bengt Nilervall.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
second-hand-trojor.png

Kraftigt fall för second hand – försäljningen föll med över 40 procent i februari

PressmeddelandeFebruari blev en dyster månad för second hand-marknaden i Sverige. Omsättningen backade med över 40 procent jämfört med februari 2024.
sofia-larsen-24-3.jpg

Pessimistiska framtidsförväntningar inom handeln – för 39:e månaden i rad

PressmeddelandeFramtidsförväntningarna inom sällanköpshandeln, dagligvaruhandeln samt partihandeln föll i mars.
per-ehi-kundvagn.png

Tvärstopp i e-handeln i februari

PressmeddelandeE-handelns omsättning för februari skattas till 9,7 miljarder kronor. En minskning med 16 procent jämfört med februari 2024.
sh-logga-ljusgra-ny-1.jpg

Svensk Handel kommenterar Riksbankens räntebesked

PressmeddelandeUnder onsdagsmorgonen aviserade Riksbanken att de avser att lämna styrräntan oförändrad.
vinterskor-25.png

Tuff februarimånad för modehandeln

PressmeddelandeBåde kläder och skor uppvisade en nedgång, mest markant inom skohandeln, som föll med 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år.
d-award-2025.jpg

Apotea och Shopify – Vinnare av D-Award 2025!

PressmeddelandeUnder en festlig helkväll på D-Award vann Apotea det åtråvärda priset ”Årets E-handel” medan Shopify vann pris som ”Årets Leverantör”.
second-hand-25.png

Inte en fluga – stark start på 2025 för second hand

PressmeddelandePre Loved-indikatorn visar att försäljningen ökade med cirka 20 procent i januari 2025 jämfört med samma månad 2024.
avtal-2025.png

Förhandlingarna av handelns tjänstemannaavtal är igång

PressmeddelandeFörbättrade möjligheter till individuell löneutveckling och mer flexibla arbetstidsregler är två av Svensk Handels krav i förhandlingarna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.