Hoppa till innehåll
beredskap-4.png

För att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera kriser och krig arbetar vi med krisberedskap och civilt försvar. Krisberedskap handlar om förmågan att förebygga, motstå och hantera krissituationer. Detta arbete görs av hela samhället gemensamt, ner på individnivå för att minska risker och värna liv, hälsa och grundläggande värden såsom demokrati och rättssäkerhet.
Civilt försvar handlar om hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig. Detta arbete görs av myndigheter, kommuner, landsting, regioner men även av privata företag och frivilligorganisationer. Målet är bland annat att värna civilbefolkningen, upprätthålla nödvändig försörjning och bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/

Det här förväntas företagen göra

Företagens primära ansvar är den egna verksamheten och säkerställa att den kan fungera även vid kris och krig, men de har också en roll i beredskapssystemet genom att de förväntas samverka med den offentliga sektorn.

Övriga ansvar för företagen regleras främst genom civilrättsligt bindande avtal/kontrakt, och det finns även vissa lagkrav kring beredskapsfrågor inom vissa försörjningsområden. Vad gäller lagkrav pågår ett antal utredningar, och fler kan tillkomma, i takt med att den svenska beredskapen utvecklas, så håll dig uppdaterad.

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/beredskap-for-foretag/det-har-forvantas-foretag-gora/

Svenskt Näringsliv har ställt samman tio tips för hur du förbereder ditt företag för kris. Tio tips på hur du kan förbereda företaget inför krisen

Minska företagets sårbarhet

Det finns en mängd åtgärder du som företagare kan vidta för att minska sårbarheten om en kris skulle inträffa. Det är bra att upprätta en plan för hur exempelvis ett avbrott i verksamheten ska hanteras och hur verksamheten ska kunna startas upp igen. MSB har samlat mer information här

  • Håll ditt företag uppdaterat om hotbilden mot Sverige

  • Identifiera samhällsviktig verksamhet             

  • Kontinuitetshantering – företagets plan B.
    För att upprätthålla företagets verksamhet under störningar av olika slag är det till god hjälp att ha arbetat med kontinuitetshantering. Det hjälper företaget att återhämta sig snabbt och minska skador av inträffade händelser. Det kan handla om att kartlägga och planera för bortfall av personal eller energi, identifiera beroenden av resurser m.m.
    Se MSB:s verktygslåda för kontinuitetshantering:

  • Hantera risker och oönskade händelser.
    Riskhantering innebär att identifiera, analysera, värdera och åtgärda risker. Det finns olika metodstöd man kan använda som stöd. Det kan även finnas anledning att se över samverkan med andra aktörer och hitta sätt att hjälpa och stötta varandra vid oönskade händelser, exempelvis genom att dela lägesbild och annan information samt samordna och rikta åtgärder för bästa effekt.

  • Skydda företagets information.
    Det kan både handla om att säkerställa att endast ett urval behöriga har tillgång till viss information men också att höja företagets it-säkerhet och motståndskraft mot cyberangrepp och liknande.

 

 

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.