Hoppa till innehåll

Den 2 oktober är det dags för årets gala Retail Awards. Högtidligen ska nio vinnare utses. Möt de passionerade butikscheferna som med kreativitet och engagemang har tagit sina butiker till nya höjder – och som nu tävlar om den prestigefyllda titeln Årets Butik.

ra-arets-butik-2024.jpg

AM Store i Stockholm – asiatisk mat i bästa läge

Butiken AM Store ligger vid Sergels Torg i Stockholm, vilket gör den lätt tillgänglig för alla som åker tunnelbana eller vistas i City. De är också med och förändrar platsen från att vara en genomgångsplats till en livlig mötesplats.

Vi har talat med Tule Lam, en av två systrar som driver butiken med stort fokus på kvalitet och kundnöjdhet. AM Store har ett stort utbud av asiatiska livsmedelsprodukter, och dessutom ett litet café inne i butiken.

am-store.png

I motiveringen till finalplatsen skriver juryn bland annat att butiken fungerar som en kulturell brygga till det asiatiska köket. Tule håller med om det och berättar att många svenskar åker till Asien och kommer hem med en stark längtan efter den äkta asiatiska maten. Genom att erbjuda alla de ingredienser som behövs ger de kunderna möjlighet att återuppleva maten hemma i sitt eget kök.

Vi sätter alltid ”Kund i prio”. Det ska vara tidsbesparande för våra kunder, att hitta det mesta av ingredienser till en lyckad maträtt under ett och samma tak.
Tule Lam
AM Store

Ett målmedvetet arbete bär nu frukt med finalplatsen. Tule Lam är mycket glad för nomineringen.

– En dröm som blir verklighet. Det är beviset för att hårt arbete, engagemang, att aldrig ge upp och att offra sin privata tid har fått ett erkännande, säger Tule Lam.

Och när vi nu talar om mat så måste vi ju få ett specialtips, och vi vill såklart vet vilken Tules egen favoritråvara i asiatisk matlagning är?

– Sötbasilika smakar lakrits och luktar stjärnanis. Den kan användas i sallad, soppa, gryta och wok, avslutar Tule Lam

Lexis Papper i Lund – traditionellt papper med modernt tänk

På Lexis papper möts vi av Sven Petter Hovelius och Marita Andersson som driver butiken. I motiveringen står det att ni har ”exceptionell service och passionerade medarbetare”. Håller ni med om det? På vilket sätt visar det sig?

Vi har den stora glädjen att ha flera medarbetare med starka personliga intressen både inom konstnärligt skapande och till exempel reservoarpennor, spetsar och bläck. Förtjusningen för produkter av hög kvalitet och hantverksmässig tillverkning delar vi alla. Jag tror att det avspeglas i mötet med våra kunder.
Sven Petter Hovelius
Lexis Papper

Som kund hos Lexis papper får du snabbt hjälp tack vare den höga personaltätheten i butiken och många uttrycker sin uppskattning för den mycket höga graden av service som Sven Petter, Marita och medarbetarna målmedvetet arbetar för.

lexis-papper.png

Finalplatsen är något som de båda ägarna är mycket stolta över, och de räknar också med att den ska vara till nytta även för själva verksamheten:

– Finalplatsen i Retail Awards är ett erkännande och en bekräftelse på vårt arbete med att skapa en unik butik i ständig utveckling. Det är också en möjlighet att nå ut lite bredare i Sverige, säger Maria och Sven Petter.

Science Fiction Bokhandeln – passionerad kärlek

I motiveringen till Science Fiction Bokhandelns finalplats står det att de har skapat en magisk värld där fantasi och verklighet möts, det låter ju som en fantastisk plats. När vi talar med företagets vd Karin Lundwall så håller hon med om beskrivningen och förstår hur juryn resonerat.

Det finns inget bättre än att få komma till sitt jobb och prata om det man brinner för. Att få dela med sig och hjälpa kunder med att rekommendera böcker är det bästa vi vet.
Karin Lundwall
Science Fiction Bokhandeln

Karin berättar att det är kunderna som motiverar henne och personalen att fortsätta det goda arbetet. De vill att man som kund, ny besökare så väl som stammis, ska få en upplevelse när man kommer på besök. Finalplatsen är mycket uppskattad.

science-fiction-bokhandeln.png

– Det betyder mycket att få vara en av finalisterna. Att få veta hur omtyckt vår butik faktiskt är, värmer våra nördiga hjärtan, säger Karin.

Som science fictionnörd är Karins favoritprodukt i butiken, en tung guldpläterad ring, tagen ur Tolkiens Sagan om Ringen. Självklart kan hon motivera valet med ”One ring to RULE THEM ALL”.

Om Karin ska ge tips till andra som driver butik så är det att arbeta glädjefokuserat:

– Det viktigaste är kanske att ha roligt på jobbet. Det kommer man långt på.

Upplev galan på plats 2 oktober

Retail Awards är ett ypperligt tillfälle att nätverka med kollegor i branschen. Kom och var med när vinnarna utses den 2 oktober och upplev en festlig galakväll på Berns med middag och underhållning av Måns Zelmerlöw.


Se alla 27 finalister i nio kategorier och köp din biljett här

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.