Hoppa till innehåll

Coop medverkar i Svensk Handels hållbarhetsundersökning 2024. I ett fördjupat samtal berättar hållbarhetschef Mattis Bergquist mer om Coops hållbarhetsagenda, och vad som behövs från politiskt håll för att de fortsatt ska kunna satsa på hållbarhetsarbetet fullt ut.

coop-till-webben.png
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop

Vad betyder hållbarhet, i praktiken, för Coop?

För Coop betyder hållbarhet väldigt mycket, det är grundkärnan i vårt arbete. Ända sedan vi startade 1899, så har vi haft hållbarhet med oss. Från början handlade det om rena, oförfalskade varor – och det är det vi jobbar med i dag också.

Hur underlättar ni för kunderna att göra hållbara val?

Det gör vi genom vår hållbarhetsdeklaration. Där man som kund kan scanna och titta på 10 mätvärden för varans riskavtryck. Det kan vara svårt att göra i stunden, så vill man göra det enkelt för sig så ska man handla Änglamark. Det har vi som ett varumärke sedan länge och det är också vårt hållbara varumärke.  

Vilka utmaningar har ni stött på i ert hållbarhetsarbete?

Det är många utmaningar, hållbarhetsfrågan är så stor och bred, vilket i sig är en utmaning. Sedan finns det utmaningar med att kommunicera och hantera hållbarhetsfrågan internt, just att få det interna arbetet att linjera med hållbarhetsfrågan.

Långsiktigheten är avgörande i hållbarhetsfrågan. Att våga hålla i och hålla ut och jobba med det länge, och våga mäta. Våga identifiera framgångar och motgångar. Dela sedan med er av insikterna till alla. Både internt för att underlätta processen, och externt för att visa på att man faktiskt bedriver ett långsiktigt arbete.
Mattis Bergquist
hållbarhetschef Coop Sverige

Kan du ge ett tips till andra handelsföretag, utifrån vad som har underlättat för er i hållbarhetsarbetet?

Jobba långsiktigt, det är det viktiga. Långsiktigheten är avgörande i hållbarhetsfrågan. Att våga hålla i och hålla ut och jobba med det länge, och våga mäta. Våga identifiera framgångar och motgångar. Dela sedan med er av insikterna till alla. Både internt för att underlätta processen, och externt för att visa på att man faktiskt bedriver ett långsiktigt arbete.

Vad skulle politiken kunna göra för att underlätta ert hållbarhetsarbete, tycker ni?

Det viktiga är att politikerna pekar i en riktning som faktiskt är långsiktig. Det är inte hållbart när det går upp och ner, eller när politiska beslut sitter fast i något populistiskt eller något som inte är på riktigt. Långsiktiga beslut är helt avgörande. Då får vi en riktning och tydlighet i det vi faktiskt vill göra.

Ta del av Svensk Handels senaste hållbarhetsundersökning här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
image-(2).jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’Långsiktigheten är avgörande"

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.