Hoppa till innehåll

I slutet av april antogs de två lagstiftningarna Due Diligence och Forced Labour i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.

eu-1715158369.png

Due Diligence ställer krav på företag att granska sina värde- och leverantörskedjor. Syftet är att säkerställa att såväl sociala som miljömässiga problem åtgärdas så snart de identifieras, oberoende om dessa uppstått i andra länder. Forced Labour syftar till att säkerställa att inga produkter på EU:s marknad har producerats under tvång.

Beträffande Due Diligence kommer följande att infasning ske för företagen:

  • Från 2027 för företag med mer än 5000 anställda och 1500 miljoner Euro omsättning.

  • Från 2028 för företag med mer än 3000 anställda och 900 miljoner Euro omsättning.

  • Från 2029 för företag med mer än 1000 anställda och 450 miljoner Euro omsättning.

Det betyder att denna lagstiftning inte direkt omfattar företag med mindre än 1000 anställda eller har minst 450 miljoner Euro i årlig omsättning. Det betyder dock inte att medelstora och mindre företag inte kommer att beröras.

Även om det till antalet kommer vara ett mindre antal företag som omfattas så står de för en stor del av omsättningen i handeln. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla företag som har affärsrelationer med dessa företag kommer förväntas inkomma med information om hur företaget bedriver sitt aktsamhetsarbete.
Magnus Nikkarinen
Hållbarhetsansvarig, Svensk Handel

Forced Labour kommer i kontrast till Due Diligence att direkt gälla alla företag, oberoende av storlek, samt alla typer av produkter. Lagstiftningen förbjuder produkter tillverkade med tvångsarbete från att exporteras och säljas på EU:s marknad. Den fastställer också regler för utredningar, beslut och hur man ska hantera bevisade fall av tvångsarbete, vilket kan inkludera indragning och omhändertagande av en produkt.

Lagstiftningen ska ses som ett komplement till aktsamhetskraven som kommer och syftar bland annat till att säkerställa att EU kan hindra produkter från att komma in i EU, där staten i de exporterande länderna sanktionerar arbetsvillkor som är oacceptabla.
Magnus Nikkarinen
Hållbarhetsansvarig, Svensk Handel

Innan båda lagarna kan träda i kraft måste EU-rådet godkänna dem samt att de ska publiceras i EU:s officiella tidning. Due Diligence väntas träda i kraft och börja tillämpas från mitten av juni 2024. Det väntas dröja till hösten 2024 med Forced Labour för att lagstiftningen sedan ska börja tillämpas från slutet av 2027 i medlemsländerna.

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI  - Revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.