Hoppa till innehåll

Falska sms uppmanar dig att verifiera dig med BankID. Säkerhetscenter har den senaste veckan fått in ett flertal anmälningar från företagare som mottagit falska sms och mejl från bedragare som utger sig för att företräda din bank.

sms-binart.png
Se upp för falska sms som uppmanar dig att verifiera dig med BankID

I samtliga fall uppmanas mottagaren att kontakta banken på angivet nummer. Under det efterföljande samtalet ombeds man att använda sitt BankID eller kortläsare för att verifiera sig. Anledningarna kan skilja sig åt: Det kan handla om en felaktig betalning, en säkerhetsrisk rörande kontot eller förnyelse av BankID.

Dessvärre innebär inloggningen att bedragarna i många fall skapar ett nytt BankID i offrets namn och därefter tömmer samtliga konton.

Dagens telefoner sorterar och presenterar inte meddelanden efter vilket nummer de kommer från, utan efter vilket avsändarnamn de har. Därför kan sms från bedragare som använder ett falskt avsändarnamn, hamna i samma meddelandetråd i din telefon som ett riktigt sms från det företaget. Det kan därför vara väldigt svårt att avgöra vem som är den verkliga avsändaren.

Är du drabbad?

Om du drabbats bör du omedelbart kontakta din bank och därefter polisanmäla händelsen.

Rekommendationer:

  • Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

  • Lämna aldrig ut koder från bankdosan och låna aldrig ut ditt BankID till någon annan.

  • Om du får ett sms med en uppmaning om att ringa upp via ett visst telefonnummer, exempelvis till din bank. Leta då upp telefonnumret till den du ska kontakta via en annan källa (exempelvis via hemsidan) och ring det numret i stället.

  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  • Aktivera notiser från BankID för att få kontroll på om ett BankID aktiveras för ditt personnummer, det gör du under inställningar i din telefon.

Tänk på att:

När man skriver under något ska man alltid läsa vad man skriver under innan man signerar (skriver in sin kod). Utöver att du aldrig ska logga in och använda kortläsare eller mobilt BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig, så behöver du tänka på följande: 

  • Kontrollera alltid mot vilken tjänst du loggar in – står högst upp i din BankID app. 

  • Kontrollera även alltid noggrant i din BankID app vad du skriver under/signerar.

Vem tog kontakten? Är det du själv som tagit initiativet och du följer ovan steg är det säkert. Men, är det någon som ringer dig och säger åt dig att utföra något, då behöver du vara uppmärksam.

Svensk Handel går ut med den här varningen tillsammans med polisens nationella bedrägericentrum.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kicks.png

AI på Kicks – Skönhetsassistenter ger skräddarsydda rekommendationer

NyhetKicks har framgångsrikt integrerat AI i sin verksamhet för att förbättra kundupplevelsen och optimera interna processer.
sakerhetsbilder-webb-1729088728.jpg

Fusk i självskanning och självutcheckning borde ses som bedrägeri

NyhetMaria Magnusson Olsson, försäljningschef på Ica Kvantum Stenungsund berättar om stöldrelaterade utmaningar gällande självbetjäningskassorna.
artikelbild-coop-webben.jpg

”Svårt att veta hur många stölder som sker i självbetjäningen”

NyhetHur kan man fortsätta utveckla självbetjäning i sin butik och samtidigt hantera den ökade risken för stölder?
17.png

Stölder tvingar ICA-butik att stänga självutcheckningen

NyhetSjälvbetjäning ska göra det snabbt och enkelt att handla. Men ökade stölder leder till att butiker nu stänger självutcheckningen.
laddstolpe.png

Så påverkar krav på laddstolpar handeln

NyhetDen 1 januari 2025 träder de nya reglerna för laddstolpar i kraft, vilket kommer att påverka såväl företag som fastighetsägare inom handeln.
normal-vinnare-ra-24.png

Årets köpupplevelse är Normal

NyhetHur har Normal gjort för att ta hem det åtråvärda priset för Årets köpupplevelse på Retail Awards? Det har vi tagit reda på.
klattermusen-2.png

Snabbklättrare blev Årets tillväxtföretag

NyhetHur gör vinnaren av Årets tillväxtföretag för att hålla farten uppe? Friluftsmärket Klättermusen kammade hem priset Retail Awards 2024.
axelj.png

Axel Johnsons över 50 AI-projekt

NyhetInom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. Nu pågår drygt 50 projekt med Generativ AI.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.