Hoppa till innehåll

Nu när julhandeln är här vill vi lyfta risken för att ditt eller andras varumärken utnyttjas för bedrägeri genom falska webbsidor.

cyberforsakring.jpg

För det otränade ögat ser webbshoparna ut som vanliga, seriösa hemsidor. Men de är egentligen skapade av bedragare, för att komma åt känslig information från användaren. Många gånger är även pengar involverade. Svensk Handel tar frågan på största allvar och har här sammanställt några tips som kan vara bra att känna till.

Så här går det till

Bedragarna skapar en kopia av ett företags hemsida, där konsumenter luras att lägga beställningar på vad de själva tror är riktiga produkter. Konsumenterna betalar alltså för produkter de inte kommer att få, samtidigt som deras kortuppgifter sannolikt stjäls.

Taktikerna som används för att få konsumenter att klicka in på falska hemsidor är många. Det kan exempelvis ske genom erbjudanden och kampanjer på sociala medier, sms-bedrägerier eller nätfiskekampanjer via e-post, där konsumenten luras att tro att det är ett faktiskt företag som står bakom erbjudandena. Det har även noterats att bedragarna använder sig av så kallad “SEO-förgiftning” för att manipulera sökmotorresultat, för att på så vis hamna i topp när en konsument söker på en viss produkt.

Så drabbas du som företag

Som handlare har du ingen skuld i sammanhanget, och det finns heller inte så mycket du kan göra för att undvika att drabbas. Ändå riskerar varumärket att ta skada eftersom missnöjda konsumenter hör av sig och undrar varför deras varor inte kommer. Förutom att hantera alla kundärenden tvingas du som företag också lägga tid på att polisanmäla samt försöka få den falska webbsidan nerstängd. 

Det här bör du göra om du drabbas:

  • Polisanmäl! I Svensk Handels app Säkerhetscenter kan du anmäla på minuten.

  • Rapportera den falska webbsidan till webbhotellet som hostar din ordinarie hemsida.

  • Informera dina kunder om händelsen och vad de i fortsättningen ska vara uppmärksamma på, för att undvika att drabbas igen.

Rekommendationer och tips till företagets kunder

Använd dig gärna av detta för att på olika sätt informera dina kunder i företagets egna kanaler.

Tänk på att:

  • Kontrollera webbadressen (var uppmärksam på stavningen samt vilket toppdomän som följer (exempelvis .se, .nu etc)

  • Förlita dig inte på den stängda låsikonen (hänglåset) som en garanti för att sidan är säker.

  • Kontrollera utbudet och framförallt priserna på varorna, är de rimliga?

  • Hur ska betalningen ske, i svenska kronor, via Klarna? Var vaksam om företaget istället vill ha betalt i dollar eller via PayPal i checkouten.

  • Hur du hamnade på webbsidan? Har du själv skrivit in webbadressen eller har du hamnat där via en annons på sociala medier?

  • Lägg märke till språket. Flera av sajterna använder automatiska översättningar vilket ibland gör att formuleringar kan bli helt fel.

Tips:

  • Om du som konsument betalar med faktura eller kreditkort omfattas ditt köp av konsumentkreditlagen. Det innebär att du har ett extra skydd att luta dig mot om något händer.

  • Spärra ditt kort för internetköp. Då går det inte att nyttja ditt kort på distans om kortuppgifterna har sålts. Lås sedan upp spärren när du själv ska handla på nätet.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
regeringens_tulljour.jpg

Osäkerhet kring USA:s handelstullar: Regeringen inrättar ”tulljour”

NyhetRegeringen inrättar en särskild "tulljour" för att stötta företag som påverkas av osäkerheten kring USA:s handelstullar.
charlotte_dc_talks.png

Från Borås till Berlin - så bygger Cellbes en internationell tillväxtresa

NyhetCharlotte Nordén berättar hur ett starkt varumärke och ett värderingsdrivet ledarskap kan göra skillnad – även över landsgränser.
freddy-sobin-(1920-x-1080-px).png

“Att vända motvind till medvind” – XXL:s vd Freddy Sobins 3 framgångstips

NyhetSportkedjan XXL har inte haft en spikrak resa – men är nu tillbaka i tillväxt, mycket tack vare tre faktorer.
temu.png

Larmrapport om farliga varor från nätjättar – nu kräver Svensk Handel skarpa åtgärder

NyhetEn ny granskning från Kemikalieinspektionen visar att 6 av 10 produkter från stora onlineplattformar innehåller förbjudna ämnen.
hyresdatabasen-startbild-2024_2.png

Bidra till Hyresdatabasen - jämförbarheten bättre än någonsin

NyhetSom medlem i Svensk Handel kan du bidra till vår Hyresdatabas och samtidigt använda den för att jämföra hyresnivåer runt om i landet.
stamma-daunfeldt.png

Huvudtalaren inför Svensk Handels årsstämma - “Vi behöver inte mer krispolitik”

NyhetNär Svensk Handels medlemsföretag samlas till årsstämma den 15 maj, står framtiden och den ekonomiska utvecklingen i fokus.
avtalsnytt5-2025.png

Avtalsnytt 5: ”Vi har landat nya avtal på märket”

NyhetSvensk Handels vd Sofia Larsen och förhandlingschef Ola Axelsson kommenterar de nya avtalen.
usa.jpg

USA:s tullar mot EU slår in på farlig väg

NyhetI en tid där osäkerheten redan är stor skapar de amerikanska tullarna ytterligare oro. Svensk Handel anser att USA slår in på en farlig väg.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.