Säkerhetsfrågorna står högt upp på Svensk Handels agenda och det är en fråga som väcker stort intresse såväl från medlemmar som media. Därför var det en given programpunkt under eftermiddagsprogrammet på Svensk Handels årsstämma. Programpunkten inleddes med ett anförande av justitieminister Gunnar Strömmer.
I en nästintill fullsatt sal på Sergel Hub i Stockholm inledde justitieministern med att berätta att lag- och ordningsfrågor nu stod högt upp på prioriterade frågor hos väljarna, och att han förstod den frustration många handlare känner när de på daglig basis utsätts för allehanda brott.
Svensk Handel har under en längre tid påtalat att mängdbrotten måste tas på större allvar, vilket var något justitieministern fick frågor om på scenen. Han var enig kring att även brott som kanske inte är lika högt upp på straffskalan måste kunna prioriteras. Det som krävs är en mobilisering av resurser från polismyndighetens roll, men också att strängare straff delas ut. Konsekvenserna måste vara kännbara om man begår brott inom handeln.
Vidare är samspelet mellan handlare och kommuner centralt i det brottsförebyggande arbetet, menade Gunnar Strömmer. Han berättade om att kommuner nu ska få kraftfullare verktyg för att kunna upprätthålla trygghet på gator och torg, vilket innebär att kommuner runt om i landet får en större frihet och ett större lagstadgat ansvar för att bekämpa mängdbrotten.
Även Tillträdesförbudet till butik lyftes under anförandet. Justitieministern menade på att det är ett effektivt verktyg, men att han även förstod att ett ”moment 22” kan uppstå, då allt för många tillträdesförbud nekas på felaktiga grunder, exempelvis att en fällande dom ska behövas, vilket inte är fallet. Detta var något han skulle ta med sig, och det finns säkerligen skäl att återkomma i frågan.
Kundernas valmöjligheter försvinner till följd av ökad kriminalitet
När justitieministern lämnat scenen var det dags för ett panelsamtal där Svensk Handels säkerhetschef Nina Jelver, Ann Sandberg, säkerhetschef på Coop Väst, John Forsberg, tf Chef Utvecklingscentrum Nord Noa och Johannes Ekström från Hemköp Kungsbacka deltog.
Nina inledde med att informera om det utsatta läget för handlare idag. Stölder sker inom hela handeln, och det är alla möjliga varor som stjäls, men på senare tid har köttstölderna vuxit explosionsartat, vilket även bekräftades av Johannes, som påtalade att de varit tvungna att låsa in sin oxfilé och att man säljer det mer sällan nu förtiden. Vilket är ett tydligt tecken på att kundernas valmöjligheter försvinner till följd av ökad kriminalitet.
Uppgivenheten var påtaglig när han berättade om att hans butik ytterst sällan anmäler brott idag, då de sällan leder till något konkret. Det tar bara onödiga resurser från verksamheten, vilket även Ann stämde in i och berättade om hur Coop arbetar för att stävja mängdbrotten i butik. Bland annat lyftes själva kundbemötandet, men också att man nu i region syd börjar använda sig av TV-skärmar vid självscanningskassorna. Hon efterlyste även dedikerade ”retailpoliser” vars fokus skulle vara på att göra handeln säkrare.
Just retailpoliser kanske inte är rätt väg, menade John, men han såg absolut fördelarna med s.k. kommunpoliser vilket var en idé som hela panelen såg positivt på. Johannes avslutade panelsamtalet med en uppmaning om att polisen måste vara mer lokal, för det är först då man lär känna sitt lokalsamhälle, och att man då lättare har koll på individer som kontinuerligt begår brott i handelsmiljöer.
Uppenbart under panelsamtalet var att handeln står inför stora utmaningar i det brottsförebyggande arbetet. Men givet regeringens ökade fokus på mängdbrott, och polisens medvetenhet om handlarnas problemfyllda vardag, finns nu alla möjligheter för fruktbara dialoger framöver.