Hoppa till innehåll

Nytt AI-regelverk tas fram i EU – Svensk Handel bevakar handelns intressen

Nyligen presenterade EU-kommissionen ett förslag till regelverk kring hur AI-teknik ska få användas. Svensk Handel välkomnar regelverket, men ser ett antal farhågor.

c5960205053e479493e72411654811f9.jpg

AI, eller artificiell intelligens, blir ett allt viktigare verktyg för handeln. AI-tekniken används bland annat i rekryteringsprocesser, för att bedöma eventuella arbetsmiljörisker och för att säkra en mer hållbar handel. Mer träffsäkra prognoser gör att transportflöden blir effektivare.

Kommissionens regelverksförslag är ambitiöst

I takt med att AI-teknik implementeras i allt högre utsträckning ute i samhället och näringslivet samt blir mer närvarande i individers liv, har EU-kommissionen presenterat ett förslag till regelverk för hur AI-teknik ska få användas i Europa.

Regelverket är ambitiöst och utgår ifrån ett riskbaserat förhållningssätt, alltså att ett användande av AI som anses oacceptabelt, så som att exempelvis ranka medborgare i samhället, förbjuds. Andra tekniker, som klassas som ”högrisk”, exempelvis självkörande fordon, får transparenskrav, rapporteringskrav och krav på att genomföra konsekvensbedömningar innan tekniken används.

Slutligen finns även AI-teknik som inte anses vara speciellt farlig och som inte kan anses innebära en särskilt stor risk för användaren. För dessa ”lågrisk-tekniker” tillskrivs lägre krav, exempelvis kring kategorisering av biometriska data.

Svensk Handels arbete och ståndpunkt

Svensk Handel välkomnar det förslag som presenterats av Kommissionen då vi ser att det finns ett behov av tydliga ramar för hur AI-teknik får användas. Det är viktigt att regelverket finns på plats för att bibehålla en hög nivå av tillit hos både användare och konsumenter. Med det sagt är förslaget inte felfritt, utan Svensk Handel ser ett fåtal farhågor. Det är viktigt att det riskbaserade förhållningssättet utgår ifrån hur tekniken faktiskt används i det enskilda fallet och inte att den kan användas på ett riskfyllt sätt.

En ytterligare viktig aspekt att ta hänsyn till är att det måste finnas en tydlighet mellan aktörerna i värdekedjan. Handlare är ofta användare av tekniken, och det är endast i få fall det är dem själva som utvecklar den. Att det är utvecklaren som i första hand bär ansvar för att tekniken uppfyller de krav som föreskrivs i AI-förordningen är därför grundläggande. För att bibehålla en hög nivå av säkerhet och tillit hos konsumenten är det alltså viktigt att handlare, som användare av tekniken, får rätt information av utvecklarna så att de på ett tydligt och lättillgängligt sätt kan informera kunder, besökare och personal om hur och när tekniken används.

Under de kommande månaderna kommer Svensk Handel fortsätta engagera sig i lagstiftningsarbetet genom konsultationer, politiska möten och avstämningar med medlemsföretag. Har du eller din verksamhet några frågor gällande den kommande AI-lagstiftningen? Hör mer än gärna av dig till oss på Svensk Handel så ger vi dig mer detaljer!

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI  - Revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.