Svenska seniorer betalar gärna digitalt – men nästan hälften av de över 75 år känner sig diskriminerade i den digitala utvecklingen. För tredje året i rad har Betalningshjälpen genomfört en undersökning där personer över 70 år får svara på frågor om hur de upplever den digitala utvecklingen, samt hur de ställer sig till digitala betalningslösningar.
Bild ur Betalningshjälpens rapport
En positiv trend i årets undersökning är att seniorerna ökat sitt användande av digitala betalningsmetoder. En tråkigare utveckling är att 48 procent bland de som är 75 år eller äldre känner sig diskriminerade “i viss utsträckning” eller “i hög grad” när det kommer till den digitala utvecklingen. Förra året låg den siffran på 43 procent.
Digitala betalningsmetoder allt vanligare bland äldre
Bland de som är 75 år eller äldre använder nu hela 81 procent digitala betalningsmetoder för majoriteten av sina transaktioner. Det är en ökning med 7 procent sedan förra året. I åldersgruppen 70–74 har användandet ökat från 80 till 84 procent. När det kommer till att handla online så är betalkort den mest populära betalningsmetoden bland äldre. Därefter följer faktura och Swish.
Bland de som är 75 år eller äldre uppger 19 procent att de aldrig har handlat på nätet.
Även om den digitala närvaron är hög och allt fler äldre omfamnar digitala betalningsmetoder, så menar 23 procent att de skulle vilja lära sig mer om digitala betalningslösningar.
Förra året uppgav 43 procent bland de som är 75 år eller äldre att de känner sig diskriminerade “i viss utsträckning” eller “i hög grad” när det kommer till den digitala utvecklingen. I år har det skett en ökning, där 48 procent i samma åldersspann uppger att de känner någon grad av diskriminering, exempelvis att man inte tar hänsyn till deras behov kring betalningslösningar. De som är över 75 år känner sig i större utsträckning diskriminerade än personer i åldersgruppen 70 till 74 år, där 37 procent uppger samma känsla.
Kortbetalningar i fysisk butik dominerar fortfarande och idag betalar många kontaktlöst. När Svensk Handel frågar Sveriges dagligvaru- och sällanköpshandel om de fortfarande tar emot kontanter svarar 88 procent av alla butiker att de gör det. Därtill säger sju av tio att de inte har för avsikt att sluta med kontanter. Svensk Handels betalningsexpert Bengt Nilervall har medverkat i rapporten.
Det har absolut skett en förflyttning där fler, även de äldre målgrupperna, handlar det de behöver och vill ha online.
Bengt Nilervall
Näringspolitisk expert för betalfrågor på Svensk Handel
Bengt nämner också Tillgänglighetsdirektivet som ett bra exempel på hur man arbetar för att skapa en mer tillgänglig och användarvänlig upplevelse online.
Tillgänglighetsdirektivet innebär att tjänster som tillhandahålls för konsumenter, som e-handelstjänster och betal- och banktjänster, ska uppfylla krav på tillgänglighet avseende användargränssnitt eller funktionell utformning.
Bengt Nilervall
Näringspolitisk expert för betalfrågor på Svensk Handel
Många föredrar fysiska butiker
Trots att näthandel blivit en del av mångas vardag, inte minst bland äldre grupper, så framkommer det i undersökningen att äldre föredrar att handla i fysiska butiker. Så många som 85 procent föredrar att handla i fysiska butiker framför att göra sina inköp online. Främst uppskattas det att kunna känna och se på de varor de planerar att köpa. Dessutom värdesätter de möjligheten att prova produkter samt de sociala interaktioner som uppstår när de besöker en butik. Många uppger också att de tycker det är viktigt att stötta de lokala butikerna.
Sammanfattningsvis besitter den äldre befolkningen i Sverige goda kompetenser vad gäller digitala verktyg och digitala betalningar. Många är intresserade av att lära sig mer och tycker det är viktigt att kunna sköta sin ekonomi digitalt.
Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!