Handelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal om utmaningar, möjligheter men också nyttan av ett medlemskap i Svensk Handel.
Lantliv Inredning är centralt beläget i Leksands stadskärna. Ägaren Gunilla Nielsen tar emot och berättar mer om hur förutsättningarna ser ut för något mer nischade butiker i Sverige.
Bytte bana – och tog över butiken
När Gunilla Nielsen tog över Lantliv hade hon länge arbetat som ekonom inom industrin, men kände att hon ville göra något annat. Hon började med att hjälpa till och jobba extra i butiken som då redan funnits i Leksand i 20 år. Tillsammans med en kompanjon köpte hon butiken 2011, men numera är hon ensam ägare. Lantliv i Leksand, som är mångårig medlem i Svensk Handel, omsätter idag ungefär sju miljoner kronor med fyra anställda plus några timanställda.
Medlemskap i Svensk Handel var nyttigt vid företagsköp
När Gunilla tog över som ensam ägare hörde hon av sig till Svensk Handel för att få hjälp på traven, så att allt skulle bli rätt vid företagsdelningen och avtalsskrivningen. Det är en process som ofta kan bli rätt avancerad.
Många av de väletablerade kedjorna finns inte i Leksand. Därför är grannbutikerna viktiga för varandra, då det skapas en kollegial gemenskap mellan handlarna. Därutöver blir det också lättare att sticka ut som en unik butik. Den goda grannsämjan gör också att man med gott samvete kan rekommendera andra butiker, om man inte har det kunden frågar efter i sitt eget sortiment.
Låg efterfrågan på klimatvänliga produkter
Lantliv föredrar alltid produkter som håller hög kvalitet och har lång livslängd och litet fotavtryck.
- Vi vill alltid hålla en hög kvalitet så att våra produkter får ett långt liv. Det är en viktig form av hållbarhet.
Det oroliga omvärldsläget har medfört att en del produkter blivit dyrare. Vissa material som till exempel linnetyger har ökat enormt mycket i pris. Tidigare köpte man in linneprodukter från Belarus och Ukraina. Det kan man av förklarliga skäl inte göra idag. Därför är linnetyger och linnekläder avsevärt dyrare än innan, men trots detta mycket efterfrågade.
Hantering av förpackningar ett växande problem
För ett handelsföretag som Lantliv samlas det snabbt mycket förpackningar och olika typer av packmaterial, då de flesta leveranser kommer i just förpackningar.
- Vi tycker ofta att våra leverantörer använder för mycket packmaterial. Det är klart att förpackningen måste hålla men det borde gå att minimera. Det är också något vi påpekar till våra leverantörer.
Lantliv försöker arbeta hållbart med förpackningar och återanvänder därför alltid gammalt packmaterial när de skickar ut sina egna varor som kunder köper i webshoppen. Detta informerar man även om i följebrev med leveranserna.
I butiken sorterar de alla material och kör dem själv till återvinningen. Men för ett litet företag har det blivit dyrt att lämna avfall och förpackningar på återvinningscentralen. Där önskar sig Gunilla ett större grepp över hela kommunen så att det blir lätt och prisvärt att göra rätt.
Brott slår hårt mot handeln
Genom köpmannaföreningen har man ett fint samarbete lokalt i Leksand för att varna varandra när någon råkat ut för till exempel stölder. Brotten mot handeln ökar, och rapporter visar att de direkta kostnaderna för det är enorma. Även Lantliv har drabbats. Nyligen försvann alla blusar av en viss modell i alla storlekar. Man hade lagt fram dem för att hänga upp dem i butik men plötsligt var alla blusarna försvunna.
- När det stjäls en hel kollektion på det viset kan man ana att det inte är för privat bruk som varorna stulits. Känslan är ju att de kommer att säljas någonstans.
Gunillas sista medskick till Svensk Handel är tydligt:
Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!