Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag
I Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet och vad man ser kan vara lösningen.
Brotten mot handeln får stora konsekvenser. En tredjedel av sällanköpsvaruhandlarna avstår att investera och 6 av 10 dagligvaruhandlare har svårt att bedriva verksamheten som vanligt. 1 av 10 har till och med funderat på att lägga ner, eller flytta sin verksamhet på grund av brottsligheten. Gemensamt för handlarna, oavsett delbransch, är att man ser lösningen i en ökad polisiär synlighet och mer lokal samverkan med övriga handlare, polisen och kommunen.
ICA Maxi Älmhult: Att hela tiden behöva vara beredd skapar en oro
Hos Erik Eskils på ICA Maxi i Älmhult är stölderna allt från ungdomar som stjäl godis, till stöldligor och bedrägerier. I vissa varugrupper kan de inte lägga fram så mycket produkter på en gång, vilket tyvärr gör att man också säljer mindre.
Känslan av att hela tiden behöva vara beredd på att något ska ske, skapar en oro hos personalen, de har också haft fall där personalen behövt agera och då utsatts för hot.
Systembolaget: Lokal samverkan är framtidens mest effektiva brottsförebyggande arbete
2017 grundade Systembolaget en säkerhetsenhet för att arbeta brottsförebyggande och motverka svinn. Incidenterna har sedan dess minskat markant. Utöver minskat svinn ser Systembolaget man också tendenser till att hot, våld och trakasserier minskar.
Systembolaget rapporterar alla brott via Svensk Handels app Säkerhetscenter och arbetar mycket med lokal samverkan. Grundsynen är att göra det besvärligt för kriminella att begå brott i butikerna.
- Vi ser en trend att vårt brottsförebyggande arbete har hjälpt till att minska svinnet i butik, säger Andreas Eriksson, Loss Prevention Manager på Systembolaget.
Stadium: Mängdbrottsligheten måste börja tas på allvar
Det tuffare klimatet som råder idag är inte alltid direkt kopplat till stölder. För att skapa trygghet hos personalen i butik använder Stadium väktare och utbildar regelbundet personalen. Det är en viktig del i arbetsmiljön att man känner sig trygg på sin arbetsplats.
Bauhaus: Stulna varor på andrahandsmarknaden ett växande problem
Bauhaus tuffaste utmaning är de organiserade stölderna, till stor del på grund av att polisen har begränsade utredningsresurser. Organiserade ligor stjäl för de högsta beloppen, som maskiner och VVS-tillbehör, som i sin tur ofta säljs vidare på andrahandsmarknaden.
- Kriminella som grips i butik blir tyvärr inte omhändertagna, utan kommer tillbaka. De riktar in sig på dyra varor som är lätta att sälja vidare, ofta på återförsäljningssidor på nätet, säger Jan Wallström, säkerhetschef på Bauhaus.
Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!