Hoppa till innehåll

Från och med 1 januari 2025 krävs separat utsortering av textilavfall efter nya krav i EU:s avfallsdirektiv. Detta sammanfaller också delvis med EU-kommissionens lagförslag om utökat producentansvar för textil som presenterades 5 juli i år. Alla handelsföretag som sätter textil på marknaden kommer påverkas av de nya kraven.

textilatervinning.jpg

Under hösten och vintern 2023 väntas Europeiska rådet och Europaparlamentet formulera sina positioner gentemot förslaget. 2024–2025 förväntas förhandlingar och beslut, dock finns det risk att processen eventuellt påverkas av Europarlamentsvalet 2024. Lagstiftning kan förväntas träda i kraft 1,5 – 2 år efter beslut. För att vara redo i tid är det en god idé att börja förbereda sin verksamhet redan nu.

Utökat producentansvar

Med utökat producentansvar för textilavfall menas att alla de aktörer som sätter textilprodukter på EU:s marknad ska få ett större ansvar över återanvändning och återvinning. Grundtanken från EU-kommissionen är att skapa ett harmoniserat producentansvar så synergier och stordriftsfördelar i att hantera den stora volymen textil kan främjas.

Vad som dock har skett är att flera nationella system redan håller på att införas i exempelvis Spanien, Belgien, Nederländerna och Norge, med lika olika struktur. EU-kommissionen hoppas dock att alla länder ska anpassa sig till deras vision, som bland annat innebär att den som sätter textilprodukter på EU:s marknad ska betala kostnader för insamling, sortering och bearbetning, både för återbruk och återvinning.

Företag måste ansluta sig till producentansvarsorganisation

Företag måste vara registrerade hos en producentansvarsorganisation och betala avgift för att produkten sätts på marknaden. Producentansvarsorganisationen ska upprätta ett separat insamlingssystem för använda textilier och avfallstextilier i omfattning, inklusive kostnadsfri insamling av avfall som genereras av idéburna företag.

Alla textilaktörer på EU:s marknad ska samlas i ett register och det tydliggörs även att e-handelsplattformar ska säkerställa att producentansvarsavgiften betalas även om säljaren finns i tredje land.

Svensk Handel har efterfrågat och bevakat frågan om producentansvar i flera års tid då det, tillsammans med en fungerande textilavfallshantering, är avgörande i strävan efter industrialiseringen av en cirkulär värdekedja för textil. Därtill är det av stor vikt att digitala system och infrastruktur kommer på plats för att hantera behovet av storskaliga lösningar.

Detta kan du göra för att förbereda dig och din verksamhet:

  • Se fördelarna med att skapa en mer spårbar och transparent värdekedja och dra nytta av det för att effektivisera verksamheten.

  • Våga testa nya affärsmodeller inom exempelvis second hand eller uthyrning. Samarbetsformer med företag som driver sådana verksamheter är också ett alternativ.

  • Gör genomlysningar kring vilka typer av fibrer som företagets textilier ska innehålla i framtiden. Det är stor sannolikhet att avgifterna kommer att differentieras beroende på sammansättning och kvalitet.

  • Ställ krav på företagets systemleverantörer att tillhandahålla lösningar som är framtidssäkrade så att olika data- och informationsbärare kan användas för att dels hålla textilen i användning så länge som möjligt och dels för att i ett återvinningsskede vara lätt att hantera.

Läs mer om generellt producentansvar för handeln och inspireras av Lindex omställningsresa.

Vad tycker Svensk Handel?

Trots att lagförslag är på gång från EU ämnar den svenska regeringen gå vidare med ett lagförslag på separat utsortering för textil, vilket i praktiken innebär status quo, där kommunerna har huvudansvaret. Detta riskerar att leda till stora kostnader och tung administrativ börda för de företag som tids nog också kommer påverkas av, och förväntas ställa om efter, EU:s lagförslag. Harmonisering på EU-nivå är också särskilt viktigt i sammanhanget med anledning av att det rör sig om stora volymer textil. Svensk Handel har uppmanat regeringen att samla berörda parter för dialog och gemensam plan framåt.

Svensk Handel har också bjudits in att besvara klimat- och näringsdepartementets remiss om EU-kommissionens lagförslag om utökat producentansvar för textilavfall. 

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI - revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.