Hoppa till innehåll

EU-parlamentet har nu enats om AI Act, som syftar till att reglera AI-system och skydda konsumenternas rättigheter och den inre marknaden.

eu-(2).png

AI Act främjar också en harmonisering mellan medlemsländerna i EU så att spelplanen blir på lika villkor. Lagen, som nu fick slutgiltigt godkännande efter politiskt och tekniskt stöd, förväntas träda i kraft i maj 2024.

Fyra risknivåer

För företag inom handeln är det viktigt att hålla sig uppdaterad, skaffa sig kunskap och identifiera vilken risknivå man omfattas av och hur man bör agera därefter. AI Act fastställer fyra risknivåer för AI-användning:

  • Minimal risk - tillåter obegränsad användning av AI inom områden som AI-understödda videospel eller e-postfiltrering av skräppost.

  • Begränsad risk - exempelvis omfattar detta chattbotar, där det krävs att användare vet att de interagerar med en AI och inte en människa.

  • Hög risk - inkluderar AI-system som används inom områden som kritisk infrastruktur, utbildningssektorn, rekrytering, samt migration och gränskontroll. Dessa system måste uppfylla omfattande krav innan de introduceras på marknaden. AI-användning inom brottsbekämpning anses också ligga på denna nivå.

  • Oacceptabel risk - rör AI tillämpningar som anses hota människors säkerhet, försörjning och rättigheter, vilka kommer att förbjudas. Ett exempel är AI-baserade system för social poängsättning, som exempelvis används i Kina.

Brando Benifei, en av förhandlarna för EU-parlamentets AI Act, beskrev det som "en historisk dag" under en efterföljande presskonferens och betonade att detta är den första regleringen i världen som klargör en säker och mänsklig utveckling av AI. Värt att notera är dock att utvecklingen går snabbt och att det därför är viktigt att lagstiftarna håller sig ajour med den tekniska utvecklingen.

Svensk Handel fortsätter bevaka frågan för att säkerställa handelsföretagens intressen.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI - revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.