Hoppa till innehåll

Den 12 juli 2024 publicerades AI-förordningen i EU:s officiella tidning. Förordningen markerar en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.

eu-och-ai.jpg

AI-förordningen träder i kraft i alla 27 EU-medlemsstater den 1 augusti 2024, och majoriteten av dess bestämmelser börjar tillämpas den 2 augusti 2026.

Den 12 juli 2024 publicerades AI-förordningen i EU:s officiella tidning. Förordningen markerar en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU. AI-förordningen träder i kraft i alla 27 EU-medlemsstater den 1 augusti 2024, och majoriteten av dess bestämmelser börjar tillämpas den 2 augusti 2026. 

Vad innebär AI-förordningen?

AI-förordningen syftar till att skapa en harmoniserad rättslig ram för utveckling, marknadsföring, ibruktagande och användning av AI-system inom EU. Genom att använda en riskbaserad metod reglerar förordningen hela livscykeln för olika typer av AI-system och fastställer skyldigheter för leverantörer, användare, importörer, distributörer och tillverkare med koppling till EU-marknaden.

Publicering och ikraftträdande

AI-förordningen träder i kraft den 1 augusti 2024. Majoriteten av bestämmelserna börjar tillämpas den 2 augusti 2026. Vissa specifika bestämmelser börjar dock gälla tidigare:

  • 2 februari 2025: Tillämpning av kapitel I och II (allmänna bestämmelser och förbjudna AI-användningar).

  • 2 augusti 2025: Tillämpning av vissa krav, inklusive anmälningsskyldigheter och regler om GPAI-modeller.

  • 2 augusti 2027: Tillämpning av artikel 6 (högrisk-AI-system) och motsvarande skyldigheter.

Nyckelpunkter i förordningen inkluderar:

  • Förbjudna AI-system: Vissa AI-praktiker som anses skadliga, vilseledande eller manipulerande är förbjudna, med vissa undantag för brottsbekämpning.

  • Högrisk-AI-system: AI-system kategoriseras baserat på deras potentiella risker och omfattar system som används i specifika områden som utbildning, arbetsmarknad och rättsväsendet. Dessa system omfattas av omfattande krav på datasäkerhet, dokumentation, transparens och mänsklig övervakning.

  • Generella AI-modeller (GPAI-modeller): Specifika regler för GPAI-modeller som har bred tillämpning och kan integreras i olika system och applikationer.

  • Deepfakes: AI-system som genererar deepfakes måste tydligt ange att innehållet är artificiellt skapat eller manipulerat.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kungsgatan-stockholm.png

Transportstyrelsen avslår Stockholms överklagande – miljözonen fortsatt stoppad

NyhetTransportstyrelsen har beslutat avslå Stockholms stads överklagande av det tillfälliga stoppet för miljözon klass 3.
medlemsdekal-2025.jpg

Medlemsdekalen 2025 - visa att du är en del av någonting större

NyhetNu finns 2025 års medlemsdekal att beställa - och ladda ner digitalt.
nytt-korkort-2024.png

Körkortet uppgraderas och får nytt utseende

NyhetUtseendet och säkerhetsdetaljerna på svenska körkort kommer att uppdateras. Det här blir mycket viktigt för svenska handelsföretag.
farligaste-julkalendern-1.png

Lucköppning i decembers farligaste julkalender!

NyhetSe Svensk Handels kampanj "Decembers farligaste julkalender" mot osund konkurrens från kinesiska onlinegiganter, i sociala medier.
avtalsnytt_2.jpg

Avtalsnytt: Så fungerar avtalsrörelsen

NyhetOla Axelsson, Svensk Handels förhandlingschef berättar hur avtalsrörelsen fungerar.
circle-k_julerbjudande.jpg

Gott nytt år - med nya krav om hållbarhetsredovisning

NyhetFler företag omfattas efter nyår av högre krav på hållbarhetsrapport som en del i årsredovisningens förvaltningsberättelse.
webb-pre-loved-2025.jpg

Så gick försäljningen inom second hand 2024

NyhetDen 7 februari kan vi för första gången presentera helårssiffror över hur försäljningen av second hand gick i Sverige under 2024.
sjalvutcheckning.jpg

Viktig rättsutredning om "självbetjäningsbrott"

NyhetDet har länge funnits en osäkerhet kring hur lagstiftningen ska tolkas och tillämpas vid brott vid självscanning och självutcheckning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.