Hoppa till innehåll

Grattis till EU-jobbet Jessika Roswall – här är frågorna du bör prioritera

Rättvisa spelregler för handeln, tydliga regelverk som främjar cirkulära affärsmodeller och slopad moms på second hand. Det är åtgärderna som Sveriges nya EU-kommissionär Jessica Roswall borde hugga tag i direkt.

eu-roswall.jpg
Jessika Roswall Fotograf: Axel Adolfsson

1. Konkurrenskraft och internationell konkurrens: Behovet av enhetliga konkurrensvillkor inom EU är stort bland Svensk Handels medlemsföretag. Det är avgörande att harmonisera lagar och regler så att svenska företag kan konkurrera på lika villkor på den globala marknaden och samtidigt kunna dra full nytta av EU:s inre marknad. EU ska vara en pådrivare och kravställare för att de globala förutsättningarna och kraven blir alltmer lika för att förhindra otillbörlig konkurrens och för att hindra att hälsofarliga produkter sätts på marknaden.

2. Cirkulär ekonomi och hållbarhet: Svenska handelsföretag leder redan omställningen till en cirkulär ekonomi med affärsmodeller som second-hand och uthyrning. Dessa metoder är viktiga steg mot en mer hållbar konsumtion och stärker företagens konkurrenskraft genom att fokusera på återvinning och resurseffektivitet, vilket främjar både miljön och långsiktig tillväxt.

Framöver bör EU-kommissionen prioritera att utforma regelverk som ser avfall som en resurs som därigenom skapar möjligheter för näringslivet att utveckla cirkulära affärsmodeller. De svenska handelsföretagen står redo.

3. Regler och skattelättnader för cirkularitet: För att stödja en hållbar omställning är det kritiskt att skatteregler, som slopad moms på second-hand varor, främjar företagens hållbarhetsarbete. Skattelättnader och balanserade regler är nödvändiga för att svenska företag ska kunna konkurrera internationellt utan att belastas med högre kostnader. Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen, men för att så ska kunna ske krävs att politiken, på såväl nationell som internationell nivå inser potentialen i vår bransch.

Svensk Handel finns varje dag på plats i Bryssel för att driva handelsföretagens frågor. Vi ser fram emot ett gott samarbete under mandatperioden. Konkurrenskraftig cirkulär ekonomi är högst upp på agendan för handelns företag, säger Martina Elfgren, chef för Svensk Handels kontor i Bryssel.
martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.