Hoppa till innehåll

Svensk Handels hållbarhetsrapport visar att allt fler konsumenter anammar cirkulära affärsmodeller i takt med ökad medvetenhet om hållbar konsumtion. Förra året handlade sju av tio konsumenter second hand och hela nio av tio konsumenter uppskattar att de kommer att handla begagnat, hyra eller reparera lika mycket eller mer under det kommande året.

Samtidigt erbjuder endast ca en femtedel av företagen, försäljning av begagnade eller upcyclade produkter samt uthyrning eller utlåning av varor. Drygt hälften av företagen erbjuder reparationer och reservdelar. De flesta företag som implementerar cirkulära affärsmodeller tenderar att fortsätta. För företagen finns en stor potential att komma igång med eller utveckla sin befintliga cirkulära affärsmodell och möta den växande efterfrågan.

montage-tabeller-hallbarhet.jpg

Konsumentfråga i undersökningen: ”Hur mycket tror du att du kommer att göra följande val under det kommande året, jämfört med förra?”

anvandning-av-cirkulara-affarsmodeller.JPG

Främsta anledningarna för konsumenten att använda cirkulära affärsmodeller är i alla tre kategorier pris, därefter hållbarhet. Det gäller därmed för företagen att hitta en affärsmodell som gifter ihop de två på ett hållbart sätt.

- De bolag som lyckas gifta ihop pris och hållbarhet i sin affärsmodell har en enorm potential att lyckas, säger Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert på Svensk Handel.
framsta-anledningen-att-anvanda-cirkulara-affarsmodeller.JPG
- Svensk Handel ska fortsätta att vässa inspirationen, vägledningen och rådgivningen inom hållbarhetsområdet. En sak är säker – de företag som är en del av lösningen på hållbarhetsutmaningen kommer att vinna förtroendet hos morgondagens konsument, säger Sofia Larsen, vd Svensk Handel
eu-lagar.jpg

Nya lagförslag från EU

Den 22 mars lanserade EU-kommissionen två nya lagförslag – Right to repair och Substantiating Green Claims. Lagarna har inte trätt i kraft ännu, men du som är verksam inom handeln bör vara medveten om dessa förslag och hålla dig uppdaterad. Här kan du läsa mer och sammanfattande punkter.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI - revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.