Hoppa till innehåll

Att skala upp återvinning av textila material är idag en fundamental utmaning för många av handelns företag. Men i och med nya samarbeten och innovation skapas nya möjligheter.

Lindex storsatsar på OnceMore®– ett nytt råmaterial från Södra Skogsägarna av uttjänta textilier och förnyelsebar vedmassa. Det innebär möjligheter till ökad användning av återvunnen textil, samtidigt som arbetet med att ta fram OnceMore® innebär en helt ny arbetsprocess för Lindex.

I produktionsprocessen av OnceMore® återvinns uttjänt textil tillsammans med förnybar vedmassa och slutprodukten blir viskos. OnceMore® är också ett konkret exempel på resurseffektivisering när det gäller naturresurser, eftersom man tar vara på textilavfall av blandmaterial och får en högkvalitativ slutprodukt genom återvinningsprocessen. Utöver detta så har samarbetet med Södra och OnceMore® inneburit att Lindex samlat på sig viktig kunskap om återvinning och produktion av råmaterial inför kommande lagförslag från EU som bland annat kräver både producentansvar och att modeföretag har full koll på hela värdekedjan, från råmaterial till färdig produkt.

- Genom Oncemore kan vi få tillgång till nytt återvunnet material i stor skala. Samtidigt innebär projektet nya lärandeprocesser och vi lär oss vad som krävs i en omställning av systemet, säger Annette Tenstam, hållbarhetsstrateg på Lindex.

Lindex befinner sig på en resa där nya branschöverskridande samarbeten krävs i omställningen och en cirkulär transformation av textilindustrin OnceMore® innebär att Lindex gett sig in på råvarumarknaden och därigenom får tillgång till storskalig produktion av råvara baserad på uttjänt och återvunnen textil som sedan kopplats ihop med fiber-, garn-, tyg och plaggtillverkning i Lindex leverantörskedja. Man har fått arbeta nerifrån och upp i leverantörsleden, i stället för uppifrån och ner, och skapa avtal på fler nivåer än med en plaggleverantör.

Att inleda ett omställningsarbete likt Lindex kan först verka övermäktigt. Särskilt om man driver en mindre verksamhet. Vi frågade Annette hur man ska tänka när man befinner sig i inledningsfasen av sin omställningsresa:

Annettes tips och råd

  1. Konsolidera din leverantörskedja och skapa spårbarhet.

  2. Våga testa nya vägar. Det kommer bli nödvändigt i det systemskiftet vi befinner vi oss i. Börja smått – skala upp.

Det nya normala – piska och morot behövs från politiken

Annette är samtidigt tydlig med att processer och projekt, likt de som mynnar ut i OnceMore® med Södra Skogsägarna behöver bli det nya normala. Fler aktörer behöver kunna erbjuda storskalig återvinning och hållbara lösningar. Även politiken behöver leverera för att omställningen ska kunna fortsätta.

- Vi vill ha både piska och morot från politiken. Tydliga riktlinjer och lagstiftning som skapar rättvis konkurrens för oss som vill ställa om samt stöd till utveckling, innovation och ekonomiska incitament för aktörer som investerar och vågar gå först.
Annette Tenstam
Hållbarhetsstrateg på Lindex

Digitalisering och teknik är också centrala delar för att omställningen ska kunna omfatta hela systemet. Samtidigt behöver en infrastruktur som klarar hantering av storskalig återvinning komma på plats. I dessa frågor samlar Svensk Handel branschen med ambitionen att fungera som en samverkansplattform.

- Svensk Handel utgör en viktig funktion när det kommer till lagstiftningen och i policypåverkan. Organisationen är för oss också en samverkansplattform för industrin. Svensk Handel ska vara vår röst mot politiken, vi kan inte göra det själva som enskilt företag, avslutar Annette.

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.