Hoppa till innehåll

Här är några goda råd till dig som jobbar i handeln, samt en guide om hur man kan implementera en handlingsplan för farliga situationer.

pdvguide1.png

Brottsligheten tar sig nya skepnader

Brotten mot företag har inte bara ökat i mängd och kostnad. Vi ser dessvärre också en samhällsutveckling som har inneburit att brottsligheten inte längre bara gör handeln till målsägare för mängdbrott, utan butiker och shoppingcenter har också blivit faktiska brottsplatser.

Allt fler incidenter i shoppingcenter och enskilda butiker visar på handelns utsatthet när kriminella element väljer att göra upp i den offentliga miljön med katastrofala följder för enskilda anställda, besökare och butiker. Detta har satt begrepp som pågående dödligt våld, inrymning och utrymning samt krishantering på kartan för många inom handeln. 

Säpo har bedömt att terrorhotnivån i Sverige ligger på nivå 4, "Högt hot". Säpos bedömning kring hotnivån riktar sig inte primärt till allmänheten utan är främst ett instrument som styr insatser och prioriteringar för Säpo, Must och FRA – såväl som vilka säkerhetsåtgärder samhällsviktiga verksamheter behöver vidta. Därför berörs även handeln.

Några punkter som kan vara bra att tänka på:

  • Se till att er egen krisplan är uppdaterad med checklistor, korrekt information och interna kontaktuppgifter.

  • Ha som rutin att regelbundet genomföra kris- och utrymningsövningar.

  • Tro inte blint på rykten och sprid dem framförallt inte vidare. Var källkritisk och sök fakta. 

  • Håll dig uppdaterad och följ informationen från relevanta myndigheter.

Guide om rutiner

Svensk Handel följer utvecklingen noga och samverkar med relevanta aktörer i frågan. NCSC (Nordic Commercial Spaces & Communities) har tillsammans med SAFE Asset Group tagit fram en övergripande guide för att implementera PDV-rutiner (pågående dödligt våld) i köpcentrum och på andra kommersiella platser.

Svensk Handel bevakar frågan och håller dig som medlemsföretag uppdaterad. 

Här är tre andra dokument som du kan ha stor nytta av i ditt arbete

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
laddstolpe.png

Så påverkar krav på laddstolpar handeln

NyhetDen 1 januari 2025 träder de nya reglerna för laddstolpar i kraft, vilket kommer att påverka såväl företag som fastighetsägare inom handeln.
normal-vinnare-ra-24.png

Årets köpupplevelse är Normal

NyhetHur har Normal gjort för att ta hem det åtråvärda priset för Årets köpupplevelse på Retail Awards? Det har vi tagit reda på.
klattermusen-2.png

Snabbklättrare blev Årets tillväxtföretag

NyhetHur gör vinnaren av Årets tillväxtföretag för att hålla farten uppe? Friluftsmärket Klättermusen kammade hem priset Retail Awards 2024.
axelj.png

Axel Johnsons över 50 AI-projekt

NyhetInom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. Nu pågår drygt 50 projekt med Generativ AI.
event-partners.jpg

Säkerhetserbjudande till medlemmar

NyhetSvensk Handel kan i samarbete med flera företag och organisationer erbjuda medlemmar möjligheter att förbättra sin kunskap och beredskap.
eu-avskogning.jpg

Svensk Handel välkomnar förslag om avskogningsförordningen

NyhetEU-kommissionen föreslår att tillämpningsstarten för avskogningsförordningen skjuts upp i ett år fram till 30 december 2025.
pdvguide1.png

Guide och checklista – konkreta säkerhetsråd om PDV

NyhetHär är några goda råd till dig som jobbar i handeln, samt en guide om hur man kan implementera en handlingsplan för farliga situationer.
3-1728044068.png

Cyberbrott drabbar handeln hårt – Så här skyddar du dig bäst

NyhetKänn din fiende, var förberedd och agera direkt när IT-systemet hotas. Handelsbranschen utsätts regelbundet för digital kriminalitet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.