Hoppa till innehåll

I samband med frågor kring säkerhet vid pågående dödligt våld (PDV) uppstår ibland frågan om utrymningsdörrar eller andra vägar och passager får låsas eller barrikaderas i syfte att skydda sig själv och andra.

bildmontage-webben-169-(14).png

Detta är en komplex fråga som innefattar både brandsäkerhetsregler, nödvärnsrätt och praktiska och säkerhetstaktiska överväganden. Nedan beskrivs de viktigaste riktlinjerna och övervägandena kring detta ämne.

Lagkrav för utrymningsvägar

Svenska byggregler, enligt Boverkets byggregler (BBR), kräver att utrymningsvägar alltid ska vara fria och tillgängliga. Utrymningsdörrar ska kunna öppnas snabbt och utan behov av verktyg för att möjliggöra en snabb evakuering vid nödsituationer. Traditionellt sett har dessa nödsituationer avsett brand. Dörrar längs utrymningsvägar måste vara utrustade med beslag eller handtag, såsom panikbeslag, för att underlätta en snabb flykt. Att låsa eller blockera dessa dörrar permanent är därför inte tillåtet, men en tillfällig blockering eller låsning i PDV-sammanhang kan vara nödvändig för att rädda eget eller annans liv.

Utmaningar och målkonflikter med Boverkets Byggregler (BBR) i PDV-sammanhang

Boverkets byggregler är primärt utformade för att säkerställa att utrymningsvägar fungerar effektivt vid brand och andra nödsituationer som kräver snabb evakuering. Reglerna innebär att:

  • Utrymningsvägar inte får vara permanent låsta: Dörrar längs utrymningsvägar måste vara tillgängliga och olåsta under hela verksamhetens öppettid, för att säkerställa att alla kan lämna lokalen snabbt vid behov.

  • Permanent blockering är förbjuden: BBR tillåter inte att utrymningsvägar blockeras med fasta låsanordningar som riskerar att förhindra evakuering. Vid PDV-situationer finns dock ett utrymme för att tillfälligt säkra en dörr provisoriskt genom till exempel barrikader, men det måste göras på ett sätt som inte påverkar den ordinarie utrymningsfunktionen permanent.

Målkonflikt vid tillfällig inrymning

En situation där man tillfälligt låser en utrymningsdörr för att skydda sig från ett pågående våld innebär teoretiskt en konflikt med BBR krav kontra egen och eller annans nödvärn och innebär en balansgång mellan att skydda de som inrymmer sig och säkerställa att andra inte hindras i sin utrymning. Detta är starkt beroende på objektiva förhållanden vid händelse och de subjektiva upplevelserna av densamma (ex putativt nödvärn).

PDV-situationer

Det finns i dagsläget inga tydliga bestämmelser hur en PDV-händelse ska hanteras i förhållande till övriga bestämmelser och vid en pågående våldssituation finns ingen lagstadgad regel som förbjuder tillfälliga säkerhetsåtgärder, inklusive att låsa dörrar för att skydda sig från ett omedelbart hot. Detta innebär att om personal eller kunder behöver skydda sig från en angripare kan tillfälliga åtgärder, som att låsa eller barrikadera en utrymningsväg, vara motiverade, även om det försätter andra i fara. Dessa åtgärder kan även behöva omprövas löpnade, då en PDV-händelse ofta är dynamisk.

Huvudregeln är att rädda sig själv och de som är den absoluta närheten i den akuta situationen, även om detta innebär att andra inte kan nyttja samma flyktväg.

Rekommendationer

  • Dynamisk säkerhet: För vissa verksamheter kan elektroniska lås, som styrs centralt och kan aktiveras endast vid särskilda hot, vara en lösning för att säkerställa att utrymningsvägar är fria under normala omständigheter men kan säkras vid ett omedelbart hot.

  • Riskbaserade handlingsplaner och utbildning: Personalen bör löpande utbildas i säkerhetsrutiner för att kunna fatta snabba beslut i en PDV-situation. Givet de ofta föränderliga fysiska förutsättningarna behöver personal även öva på att ompröva dessa beslut. Träning bör inkludera scenarier både för brand och PDV för att ge ett tydligt agerande. Detta bidrar till att skapa förutsättningar att kunna agera i sin närmiljö i en komplex situation.

  • Riskbedömning för nödvärn: Vid en PDV-situation kan man i åberopa nödvärnsrätt enligt Brottsbalken 24 kap. 1 §, som medger åtgärder för att skydda sig själv eller andra från ett överhängande hot. Nödvärnsrätten innebär att åtgärden ska vara proportionell i förhållande till hotet. Detta kan inkludera att temporärt låsa en dörr om situationen kräver det för att rädda eget eller andras liv även om innebär att andra försätts i fara.

  • Alternativa flyktvägar och skyddsutrymmen: Det är även rekommenderat att ha alternativa vägar eller skyddsutrymmen som kan låsas från insidan för att erbjuda trygghet utan att blockera utrymningsvägar. Detta kan innebära system för inrymning och nedstämning i den egna butiken.

Sammanfattning

Utrymningsvägar får enligt lag inte vara låsta på ett sätt som förhindrar användning i en nödsituation, exempelvis brand. Vid en PDV-situation kan det dock vara motiverat att tillfälligt låsa en dörr som en del av ett säkerhetsprotokoll för att rädda eget eller andras liv även, även om det försätter andra i livsfara. Denna åtgärd måste bedömas som proportionerlig och vara en del av ett tydligt säkerhetsprotokoll som personalen är utbildad i.

Att säkerställa rätt säkerhetsåtgärder och utbildning är avgörande för att hantera dessa potentiella målkonflikter på ett effektivt sätt.

Försäkringskrav på låsning av nödutrymningsdörr?

Information från Trygg-Hansa kring försäkringsfrågan.

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kungsgatan-stockholm.png

Transportstyrelsen avslår Stockholms överklagande – miljözonen fortsatt stoppad

NyhetTransportstyrelsen har beslutat avslå Stockholms stads överklagande av det tillfälliga stoppet för miljözon klass 3.
medlemsdekal-2025.jpg

Medlemsdekalen 2025 - visa att du är en del av någonting större

NyhetNu finns 2025 års medlemsdekal att beställa - och ladda ner digitalt.
nytt-korkort-2024.png

Körkortet uppgraderas och får nytt utseende

NyhetUtseendet och säkerhetsdetaljerna på svenska körkort kommer att uppdateras. Det här blir mycket viktigt för svenska handelsföretag.
farligaste-julkalendern-1.png

Lucköppning i decembers farligaste julkalender!

NyhetSe Svensk Handels kampanj "Decembers farligaste julkalender" mot osund konkurrens från kinesiska onlinegiganter, i sociala medier.
avtalsnytt_2.jpg

Avtalsnytt: Så fungerar avtalsrörelsen

NyhetOla Axelsson, Svensk Handels förhandlingschef berättar hur avtalsrörelsen fungerar.
circle-k_julerbjudande.jpg

Gott nytt år - med nya krav om hållbarhetsredovisning

NyhetFler företag omfattas efter nyår av högre krav på hållbarhetsrapport som en del i årsredovisningens förvaltningsberättelse.
webb-pre-loved-2025.jpg

Så gick försäljningen inom second hand 2024

NyhetDen 7 februari kan vi för första gången presentera helårssiffror över hur försäljningen av second hand gick i Sverige under 2024.
sjalvutcheckning.jpg

Viktig rättsutredning om "självbetjäningsbrott"

NyhetDet har länge funnits en osäkerhet kring hur lagstiftningen ska tolkas och tillämpas vid brott vid självscanning och självutcheckning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.