Hoppa till innehåll

Den 30 juni 2017 blev de gamla 5- 1- och de sällsynta två- kronorna ogiltiga. Många vill växla in sina gamla mynt. Eftersom en majoritet av bankerna inte längre hanterar kontanter är det till handeln de flesta vänder sig.

sh-symbol.jpg

– Till stor del är det handlarna runtom i landet som får ta hanteringen, kostnaderna och riskerna med sedelutbytet, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Just nu diskuteras en gemensam linje i handeln för att sätta en begränsning för hur mycket mynt en kund ska kunna betala med.

– Det har diskuterats allt från 50 till 100 kronor i mynt, jag tror att det kan vara bra att vi enas om en gemensam hållning som underlättar för handlarna, säger Bengt Nilervall.

Ogiltiga 30 juni 2017

Det är den 30 juni 2017 som de gamla 5- 1- och de sällsynta två- kronorna blir ogiltiga. Därefter är det möjligt att lösa in mynten på bank upp till två månader efter ogiltighetsdatum. Därefter skrotas resterande mynt. 

Nya sedlar och mynt på ingång

Nya mynt: 1, 2 och 5-kronor. 10-kronan förblir oförändrad.
Nya sedlar: 100-kronorssedel och 500-kronorssedel.

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
jorgen-warborn-m.png

Efter EU-valet: Tre frågor till Jörgen Warborn (M)

NyhetHur kommer den nya politiska sammansättningen av Europaparlamentet att påverka den svenska handeln och företagsklimatet i Europa?
eu-och-ai.jpg

EU:s AI-förordning viktig milstolpe

NyhetEU:s AI-förordning är en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.