Hoppa till innehåll

Från och med den 17 oktober kommer en ny EU-lagstiftning som reglerar aktivt tillförda mikroplaster. Svensk Handel får många frågor om förbudet och redogör för det vi vet just nu.

guldglitter-16x9.png
Guldglitter (Photo by Alexander Grey on Unsplash)

Här är en kort redogörelse för det vi vet om förbudet

EU-kommissionen har beslutat om ett försäljningsförbud för mikroplaster och kemiska produkter med avsiktligt tillsatta mikroplaster. Begränsningsförslaget om mikroplaster antogs den 25 september 2023 och införs som ett tillägg i bilaga XVII i EU:s Reach-förordningen. Därmed utgår förslaget om hur EU:s kemikalielagstiftning är uppbyggd, kring hur man definierar vad som är en kemisk produkt (blandning) respektive vad som är en vara.

Mikroplastbegränsningen gäller mikropartiklar av syntetiska polymerer som sådana eller avsiktligt tillsatta i blandningar (i en koncentration som är lika med eller högre än 0,01 viktprocent). Mikroplaster som omfattas av begränsningen är mikropartiklar av syntetiska polymerer som uppfyller vissa kriterier, bland annat att de är mindre än 5 mm. Varor ska inte omfattas av begränsningen.

Förbudet kommer bland annat att gälla glitter, kosmetika, målarfärg, rengöringsmedel, sköljmedel, granulat som används i konstgräsplaner, växtskyddsmedel och medicintekniska produkter.

De första åtgärderna börjar gälla redan den 17 oktober, då begränsningen träder i kraft, och omfattar bland annat förbudet mot löst glitter och mikropärlor (micro beads).

Vad gäller löst glitter så får det fortsatt säljas i alla led i en distributionskedja om det släppts ut på marknaden innan den 17 oktober i år. Det finns ingen bortre tidsgräns för detta i begränsningen, enligt Kemikalieinspektionen. I andra fall kommer försäljningsförbudet att börja gälla först efter en viss tid, för att ge berörda intressenter tid att ställa om till andra alternativ.

Initiala förbud - konsumentprodukter

Det initiala förbudet gäller bland annat löst glitter för pyssel och hobby samt glitter tillsatt i vissa kemiska produkter, som till exempel lim, pennor, slime och liknande produkter. Det är i nuläget inte helt tydligt hur man ska tolka reglerna när det kommer till glitter som är fastsatt på olika konsumentprodukter. Här har vi fått beskrivet att det som avgör är huruvida glittret har en primär- eller sekundär funktion (dekorativ) samt hur stor risken är för att glittret kan komma att lossna från produkten. Kemikalieinspektionen skriver bland nannat att: ”När glittret kan anses vara en integrerad del av varan gäller inte begränsningen eftersom varor är utanför tillämpningsområdet. Om det inte är en integrerad del av varan så omfattas det.” Under vissa omständigheter kommer det därför att förväntas av företag att testa produkter för att kunna påvisa att det inte finns någon risk för att glittret lossnar. Utöver ovannämnda produkter gäller det omedelbara förbudet också för kosmetika som innehåller mikropärlor, dvs små plastpärlor som används för olika exfoliering (peeling).

Små pysselprodukter i plast, t ex pärlor

Svensk Handel har fått flera frågor kring plastpärlor. Som nämnts ovan har Svensk Handel fått informationen om att begränsningsförslaget inte är tänkt att omfatta varor. Då pärlor oftast har en specifik form, och där formen är viktigare än det kemiska innehållet, bör de utifrån dessa premisser ses som en vara enligt Reach och inte omfattas av förbudet per se. I dagsläget framgår det dock inte tydligt om det finns en nedre gräns för hur liten en plastprodukt kan vara för att fortsatt anses vara en vara/produkt och inte klassas som en mikroplast (<5mm).

Vilka produkter ingår INTE i begränsningens omfattning?

Följande produkter är exempel på produkter undantagna från försäljningsförbudet:

  • Produkter som innehåller mikroplaster men som inte släpper från produkten eller där utsläppande kan minimeras, t.ex. byggmaterial;

  • Produkter som används på industrianläggningar;

  • Produkter som redan regleras av annan EU-lagstiftning, t.ex. läkemedel, livsmedel och foder.

Dessa produkter kan fortsätta att säljas. Tillverkare kommer dock att behöva rapportera de beräknade mikroplastutsläppen från dessa produkter till ECHA varje år. De måste också ge instruktioner om hur man använder och kasserar produkten för att förhindra utsläpp av mikroplaster.

Implementeringstid

Implementeringstiden visar sig bli väldigt kort och det blir en stor utmaning då det inte verkar finnas någon övergångsperiod för den första gruppen av produkter som regleras. Det är heller inte tydligt vad som är tänkt att hända med produkter som redan är beställda, som är under transport och som kommer till Sverige/EU efter 17 oktober. Vidare, i och med den korta implementeringstiden, finns det i dagsläget inga harmoniserade testmetoder för att avgöra om glitter sitter fast eller inte på produkter. Här har Svensk Handel ställt frågor och fått ett informellt svar från Kommissionen att ”företag bör utgå från normal- och förväntad användning av produkten”. Kommissionen avser att återkomma med en vägledning/Q&A först i december, vilket är ett stort problem då regelverket börjar gälla 17 oktober.

För mer information och frågor hänvisar Svensk Handel till:

Vad gör Svensk Handel

Svensk Handel följer frågan via EuroCommerce som är i kontakt med Kommissionen. Svensk Handel med flera andra branschorganisationer vill:

  • Se en längre implementeringstid för de produkter som begränsas redan från den 17 oktober.

  • Att Kommissionen snarast möjligt tar fram vägledningsdokument samt testmetoder.

  • Att Kommissionen förtydligar vad som ska hända med produkter som redan är producerade utanför EU och som väntar på att transporteras till EU och /eller är under transport till EU .

  • Att detta förslag ska ha en rimlig övergångsperiod (18 månader) så att företag hinner ställa om såväl sortiment som produktion/inköp även för denna produktgrupp.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
jorgen-warborn-m.png

Efter EU-valet: Tre frågor till Jörgen Warborn (M)

NyhetHur kommer den nya politiska sammansättningen av Europaparlamentet att påverka den svenska handeln och företagsklimatet i Europa?
eu-och-ai.jpg

EU:s AI-förordning viktig milstolpe

NyhetEU:s AI-förordning är en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.