Stölder och brottslighet i handeln
Återkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal. I den nya rapporten ”Stölder och brottslighet inom handeln” kan Svensk Handel visa på att det stjäls för 10,5 miljarder kronor årligen. Det är en ökning med mer än 20 procent sedan 2021.
Rapporten visar att handelns ökade brottsutsatthet inte bara innebär omfattande konsekvenser för handlare och dess personal. Även närområdet drabbas, då mer än 10 procent av handlarna uppger att de funderat på att lägga ned sin verksamhet till följd av brott. Därutöver innebär hög brottslighet svårigheter att rekrytera. Slutsatserna som dras i rapporten är att arbetstillfällen riskerar att gå förlorade inom den svenska handeln.
Handelns säkerhetsåtgärder har ökat i kostnad och omfattning
Kostnaden för förebyggande åtgärder uppskattas kosta detaljhandeln 10,4 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 1,2 procent av detaljhandelns omsättning. Tillsammans med det totala värdet av stölderna kostar dess åtgärder över 20 miljarder kronor. Rapporten visar att handlarna framför allt prioriterar väktare och ordningsvakter för att säkerställa en tryggare arbetsplats. I genomsnitt lägger handlarna 0,7 procent av sin omsättning på säkerhetsförebyggande åtgärder.
– Det är inte förvånande att handlarna lägger allt större summor på säkerhetsförebyggande åtgärder, givet att situationen blir värre ute i butikerna. Väktare och ordningsvakter skapar en övergripande trygghet som välkomnas, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel och fortsätter:
Men det är oacceptabelt att handlare, i ekonomiskt tuffa tider, måste spendera så pass stora belopp för att ens ha en chans till att skapa trygga handelsplatser. Det är ett underbetyg till rättsväsendet.
Rättsväsendet är inte rustat för att råda bot på handelns brottsutsatthet
Rapporten gör det tydligt att handlarna efterfrågar fler åtgärder för att minska stölder och andra typer av brott. Särskilt efterfrågat är en högre polisiär närvaro, vilket över 90% av handlarna menar skulle leda till en minskad stöldfrekvens i butiken. Vidare är efterfrågan inom branschen också hög när det kommer till ett bättre samarbete mellan handlare, polis och kommun för att tydligt markera att mängdbrottsligheten tas på allvar.
För en tryggare handel – Svensk Handel vill se:
En lokalt närvarande polis
Hårdare straff och en slopad mängdrabatt
Att mängdbrotten måste prioriteras i hela kedjan. Fler civilanställda poliser och åklagare behövs.
Att de brott som har förutsättningar för att klaras upp också alltid utreds
- Ämnen:
- sakerhet, cyberbrott, sakerhetsrapporter, stolder
- Innehållstyp:
- Rapport
- Publicerad:
- 2024-06-19
- Senast uppdaterad:
- 2024-10-11