Hoppa till innehåll

”Svårt att veta hur många stölder som sker i självbetjäningen”

Hur kan man fortsätta utveckla självbetjäning i sin butik och samtidigt hantera den ökade risken för stölder? På Coop Garnisonen i Linköping är kundkontakten och närvaro av personal viktiga parametrar för att komma åt svinnet.

artikelbild-coop-webben.jpg
Michael Engback, butikschef på Coop Garnisonen i Linköping

Självbetjäning har blivit allt mer populärt i handeln, men det kommer inte utan utmaningar. På Coop Garnisonen i Linköping sker nästan hälften av försäljningen via olika former av självutcheckning. Men hur påverkar det stölderna? Butikschefen Michael Engback berättar om arbetet med att minska svinnet, de vanligaste stöldmetoderna och hur personalen försöker skapa trygghet genom närvaro och kundkontakt.

De ökade problemen med stölder i självscanning och självutcheckning är ett huvudtema under årets Säkerhetsvecka, en vecka då Svensk Handel lägger särskilt stort fokus på handelns brottsutsatthet och vikten av att anmäla alla brott.

Coop Garnisonen har erbjudit självbetjäning till sina kunder under lång tid. Shopexpress och snabbkassor har funnits i snart 15 år i butiken, och Scan & Pay som är den digitala lösningen där kunden gör allt i sin egen mobil, infördes för tre år sedan.

Personligen tycker jag att det är riktigt roligt att få serva våra kunder och medlemmar i den här delen av kassalinjen där jag som medarbetare får möjlighet till lite mera tid för samtal och kundmöten, säger butikschef Michael Engback.

Andel av försäljningen som sker via självbetjäning är mellan 40-45 procent, fördelat mellan Shopexpress, snabbkassor och Scan & Pay. 

Hur många stölder som sker i just självutcheckningen har Michael svårt att svara på. Personalen arbetar för att alltid se, hälsa på och bekräfta alla kunder och på det sättet försöka minska stölderna.

- Det är svårt att svara på hur stor del av stölderna som görs genom självutcheckning. Vanligaste stölden i snabbkassorna skulle jag säga är att man väljer att inte betala för en eller två kassar.  Annars är det nog att man väljer att inte skanna alla varor när man självskannar.

Vad tänker du om framtiden för självbetjäning?
- För oss har självbetjäningen kommit för att stanna och jag ser fram emot den kommande utvecklingen av den här delen av kassalinjen. Kunderna uppskattar det då det ger en snabbare och mer flexibel köpupplevelse. De flesta av våra kunder är ärliga och skulle det missbrukas gör vi som alltid och polisanmäler alla stölder.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
sakerhetsbilder-webb-1729088728.jpg

Fusk i självskanning och självutcheckning borde ses som bedrägeri

NyhetMaria Magnusson Olsson, försäljningschef på Ica Kvantum Stenungsund berättar om stöldrelaterade utmaningar gällande självbetjäningskassorna.
artikelbild-coop-webben.jpg

”Svårt att veta hur många stölder som sker i självbetjäningen”

NyhetHur kan man fortsätta utveckla självbetjäning i sin butik och samtidigt hantera den ökade risken för stölder?
ica-sjalvutcheckning.png

Ärliga kunder drabbas när stölderna ökat

NyhetSjälvbetjäning i butiker ska öka servicegraden och göra det snabbt och enkelt att handla. Baksidan är att stölderna och fusket ökat markant.
laddstolpe.png

Så påverkar krav på laddstolpar handeln

NyhetDen 1 januari 2025 träder de nya reglerna för laddstolpar i kraft, vilket kommer att påverka såväl företag som fastighetsägare inom handeln.
normal-vinnare-ra-24.png

Årets köpupplevelse är Normal

NyhetHur har Normal gjort för att ta hem det åtråvärda priset för Årets köpupplevelse på Retail Awards? Det har vi tagit reda på.
klattermusen-2.png

Snabbklättrare blev Årets tillväxtföretag

NyhetHur gör vinnaren av Årets tillväxtföretag för att hålla farten uppe? Friluftsmärket Klättermusen kammade hem priset Retail Awards 2024.
axelj.png

Axel Johnsons över 50 AI-projekt

NyhetInom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. Nu pågår drygt 50 projekt med Generativ AI.
event-partners.jpg

Säkerhetserbjudande till medlemmar

NyhetSvensk Handel kan i samarbete med flera företag och organisationer erbjuda medlemmar möjligheter att förbättra sin kunskap och beredskap.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.