Hoppa till innehåll

Det gäller att känna sin fiende, vara förberedd och agera direkt när IT-systemet hotas. Handelsbranschen utsätts regelbundet för digital kriminalitet. Under Nordic Retail Summit diskuterades cyberkriminalitet i ett panelsamtal.

3-1728044068.png
Fredrik Börjesson från Nationellt Cybersäkerhetscenter och Marie Enhörning från Svensk Handel

Vet vi vilken typ av attack vi drabbas av så kan vi skydda oss bättre. Det förekommer att företag attackeras från flera håll samtidigt, exempelvis med överbelastningsattacker som döljer bedrägeriförsök. Detta tvingar företag att prioritera, vilket kan öppna nya sårbarheter. Cyberhygien behövs överallt, alla företag behöver ha en konkret lägstanivå som aldrig underskrids.

Panelen underströk vikten av samverkan mellan aktörer för att möta dessa hot, så att man delar samma bild av de hot som finns, även om konkurrens kan försvåra samarbetet om affärskritiska säkerhetsfrågor.

Marie Enhörning från Svensk Handel poängterade att handeln skulle behöva att Nationellt Cybersäkerhetscenter (NCC) samverkar bättre i näringslivet. NCC:s Fredrik Börjesson välkomnade ett närmare samarbete med handeln, men påpekade att centret först prioriterar andra sektorer enligt regeringens direktiv.

Företagen efterlyser överlag ett bättre stöd från myndigheter, med smidigare rapporteringssystem och snabbare hantering av cyberbrott. Albin Zuccato från ICA-gruppen berättade att han nyligen satt sex timmar i telefonkö till polisen för att rapportera ett cyberbrott, utan att få hjälp. I panelen deltog också Elin Ryrfeldt från Axfood.

Svensk Handels 9 000 medlemsföretag sitter på enorm kunskap och hemsidan svenskhandel.se är fylld av matnyttig information kring förebyggande arbete, skydd och skademinimering.

6-1728044081.png
Elin Ryrfeldt, Chief Information Security Officer på Axfood

Fem konkreta tips för att förebygga cyberbrott om du är ett mindre bolag

Elin Ryrfeldt som är Chief Information Security Officer på Axfood ger sina bästa tips till företag som oroas över digitala attacker:

  • Håll koll på vilka IT-tjänster du exponerar mot internet.

  • Alla tjänster som exponeras mot internet ska ha flerfaktorsautentisering (dvs det ska krävas mer än bara användarnamn och lösenord för att logga in).

  • Installera antivirusskydd på alla företagets datorer och servrar. Det finns många bra även för små- och medelstora företag.

  • Installera programuppdateringar för alla de program och operativsystem du använder.

  • Ta backuper av kritisk affärsinformation med jämna mellanrum.

Om det ändå händer:

  • Betala aldrig utpressarna, det finns inga garantier för att du får tillbaka din data.

  • Ta in en cyberexpert som kan hjälpa er att återställa IT-miljön och säkerställa att skurkarna inte längre har tillgång till din IT-miljö.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
laddstolpe.png

Så påverkar krav på laddstolpar handeln

NyhetDen 1 januari 2025 träder de nya reglerna för laddstolpar i kraft, vilket kommer att påverka såväl företag som fastighetsägare inom handeln.
normal-vinnare-ra-24.png

Årets köpupplevelse är Normal

NyhetHur har Normal gjort för att ta hem det åtråvärda priset för Årets köpupplevelse på Retail Awards? Det har vi tagit reda på.
klattermusen-2.png

Snabbklättrare blev Årets tillväxtföretag

NyhetHur gör vinnaren av Årets tillväxtföretag för att hålla farten uppe? Friluftsmärket Klättermusen kammade hem priset Retail Awards 2024.
axelj.png

Axel Johnsons över 50 AI-projekt

NyhetInom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. Nu pågår drygt 50 projekt med Generativ AI.
event-partners.jpg

Säkerhetserbjudande till medlemmar

NyhetSvensk Handel kan i samarbete med flera företag och organisationer erbjuda medlemmar möjligheter att förbättra sin kunskap och beredskap.
eu-avskogning.jpg

Svensk Handel välkomnar förslag om avskogningsförordningen

NyhetEU-kommissionen föreslår att tillämpningsstarten för avskogningsförordningen skjuts upp i ett år fram till 30 december 2025.
pdvguide1.png

Guide och checklista – konkreta säkerhetsråd om PDV

NyhetHär är några goda råd till dig som jobbar i handeln, samt en guide om hur man kan implementera en handlingsplan för farliga situationer.
3-1728044068.png

Cyberbrott drabbar handeln hårt – Så här skyddar du dig bäst

NyhetKänn din fiende, var förberedd och agera direkt när IT-systemet hotas. Handelsbranschen utsätts regelbundet för digital kriminalitet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.