Hoppa till innehåll

Den 30 juli trädde EU-direktivet om främjande av reparation av varor i kraft. Vi har samlat informationen som är bra att känna till.

tvattmaskiner.jpg

Direktivet om regler för att främja reparation av varor har trätt i kraft under sommaren. Närmast ska direktivet införlivas i nationell lagstiftning och börja tillämpas från och med den 2 augusti 2026.

Direktivet syftar till att bidra till ett cirkulärt samhälle genom att främja att vissa varor ska kunna repareras på ett effektivt och prismässigt rimligt sätt. Därigenom förväntas varan kunna användas under en längre tid och minska den miljömässiga belastningen.

Vad innebär direktivet egentligen?

De huvudsakliga bestämmelserna innebär att tillverkare på ett i nuläget fastslaget antal produktområden, till exempel kylskåp eller smarta telefoner, ska följa kravet om reparation som finns i EU-lagstiftning. Vilka produktområden som omfattas finns i en särskild bilaga till direktivet. Bilagan kommer, i takt med utveckling av andra regler, att utökas och uppdateras av den Europeiska kommissionen.

  • Tillverkare av dessa produkter ska följa kravet om reparation som finns i EU-lagstiftningen.

  • Tillverkaren kommer att bli ansvariga för att säkerställa att reservdelar finns tillgängliga för ett rimligt pris.

  • Tillverkare ska bland annat också ge information om reparationsmöjligheterna till konsumenter på ett tillgängligt sätt.

  • Direktivet fastställer också att konsumenter ska få ett extra års garanti när man väljer att reparera en vara under garantitiden.

Utöver rätten att få en vara reparerad ska kommissionen tillsammans med medlemsstaterna ta fram en europeisk reparationsplattform för att det ska bli enkelt att hitta reparatörer. Plattformen väntas tas i bruk år 2027.

Fakta:

Under våren 2024 antog EU-parlamentet och rådet direktivet om främjande av reparation av varor, det så kallade direktivet om Right to Repair. Den 10 juli publicerades direktivet i EU:s officiella tidning och trädde därmed i kraft den 30 juli. Direktivet syftar till att förenkla för konsumenter att få sina varor reparerade framför att få dem utbytta mot en ny vara.

Efter ikraftträdande har medlemsstaterna 24 månader på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning innan det ska börja tillämpas, det vill säga till den 31 juli 2026.  

Läs mer här: Directive - EU - 2024/1799 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

EU-kommissionen har också tagit fram en Q&A kopplat till Right to Repair.

anna-svard_1.png

Anna Svärd

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nordic-retail-summit-2024-(169)-(2)-1723816428.jpg

Möt keynote-talarna på Nordic Retail Summit 2024

NyhetFinansminister Elisabeth Svantesson inleder Nordic Retail Summit 2024. Nu kan vi också presentera en dynamisk grupp av keynote-talare.
tvattmaskiner.jpg

Right to Repair har trätt i kraft - vad innebär det?

NyhetDen 30 juli trädde EU-direktivet om främjande av reparation av varor i kraft. Vi har samlat informationen som är bra att känna till.
marthyn-sko-uno.jpg

Medlem i Svensk Handel - en självklarhet för Sko-Uno

NyhetStöd, trygghet och rådgivning. Att vara medlem i Svensk Handel är en självklarhet för Marthyn Inghamn, vd för Sko-Uno.
jorgen-warborn-m.png

Efter EU-valet: Tre frågor till Jörgen Warborn (M)

NyhetHur kommer den nya politiska sammansättningen av Europaparlamentet att påverka den svenska handeln och företagsklimatet i Europa?
eu-och-ai.jpg

EU:s AI-förordning viktig milstolpe

NyhetEU:s AI-förordning är en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.