Hoppa till innehåll

Marknadsför sig ditt företag på andras plattformar i bloggar och sociala medier, det vill säga så kallad Influencer marketing? Då måste du ha koll på vad som gäller enligt marknadsföringslagen. Både ditt företag och influencern kan drabbas om reglerna inte följs. Svensk Handel reder ut begreppen och vägleder dig.

influencer-marketing.jpg

Under oktober och november kommer Europeiska kommissionen och de nationella myndigheterna i nätverket för konsumentskyddssamarbete att granska inlägg på nätet för att identifiera inlägg som kan vara vilseledande för konsumenterna.

Översyn av sociala medier kan leda till ny lagstiftning för digitala marknader

Influencer marketing har blivit en pelare i den digitala ekonomin och förväntas nå ett globalt värde på nära 20 miljarder euro under 2023. Influencers som regelbundet deltar i kommersiell verksamhet för att annonsera produkter eller tjänster, betraktas som näringsidkare enligt EU:s konsumentlagstiftning, och är skyldiga att offentliggöra annonser på ett transparent sätt.

Under oktober och november kommer Europeiska kommissionen och de nationella myndigheterna i nätverket att granska inlägg på nätet för att identifiera vittnesmål och rekommendationer som kan vilseleda konsumenterna. Resultatet av denna översyn av sociala medier kommer att bidra till att bedöma om ny lagstiftning är nödvändig för att göra digitala marknader lika säkra som offline-marknader.

Tänk på det här - de övergripande punkterna

Innehåller ditt inlägg reklam ska du:

  • Anpassa inlägget så att läsaren direkt förstår att det är reklam.

  • Reklammarkera inlägget på en framträdande plats.

  • Ange vem som står bakom marknadsföringen.

  • Anpassa inlägget till särskilt utsatta personer, exempelvis sjuka, barn och unga, om de kan tänkas ta del av inlägget.

  • Inte lova mer än du kan hålla.

 Källa: Konsumentverket

Här nedan kan du läsa mer information på EU-kommissionens webbplats (eng). EU-kommissionen har bland annat lanserat en Legal Hub där influencers och innehållsskapare hitta information om EU:s lagstiftning på området för god affärssed, som gör det enklare att följa reglerna.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
jorgen-warborn-m.png

Efter EU-valet: Tre frågor till Jörgen Warborn (M)

NyhetHur kommer den nya politiska sammansättningen av Europaparlamentet att påverka den svenska handeln och företagsklimatet i Europa?
eu-och-ai.jpg

EU:s AI-förordning viktig milstolpe

NyhetEU:s AI-förordning är en viktig milstolpe som den första omfattande horisontella rättsliga ramen för reglering av AI-system inom EU.
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.