Hoppa till innehåll

Varningslistan: Bedragarnas vanligaste knep – så skyddar du ditt företag

Under 2024 har bedrägerier riktade mot företagare fortsatt att öka. Svensk Handel har samlat in rapporter från drabbade företagare, och bilden är tydlig; bedragarna använder smarta och välplanerade metoder för att lura företag att ingå avtal, betala falska fakturor och acceptera kostnader de aldrig gått med på.

kolla-fakturan.png

Här är de vanligaste metoderna som bedragarna använt under året:

1. Falska teleoperatörer

Många företagare har kontaktats av bedragare som utger sig för att representera företagets teleoperatör. Genom att erbjuda "bättre villkor" ber de dig signera ett nytt avtal via en länk som skickas på sms. Ofta påstår de att signaturen endast bekräftar information eller förlänger befintliga avtal.

I verkligheten innebär signeringen att du godkänner nya avtal med dolda kostnader och långa bindningstider – upp till 60 månader. Dessutom har flera företagare drabbats i två steg där två olika avtal signerats. När det första bestrids, aktiveras det andra, och fakturor skickas från ytterligare ett bolag som fungerar som ett factoringföretag.

2. Bluffakturor för Google-tjänster

En annan återkommande metod är falska fakturor kopplade till påstådda Google-tjänster. Bedragarna påstår att du redan är kund och skickar en faktura för tjänster som aldrig har beställts – och som ofta inte ens existerar. Ett vanligt löfte är "garanterade toppositioner på Google", något som Google själva tydligt säger är omöjligt att garantera.

För att stressa företagaren skickas ofta samma faktura upprepade gånger, i hopp om att någon till slut ska betala av misstag.

3. Vilseledande erbjudanden om webbhotell

Många företagare har också fått utskick som är formgivna för att se ut som fakturor, med en uppmaning om att betala för webbhotell. Beloppet ligger ofta runt 5 000 kronor, och endast i finstilt text framgår att det bara rör sig om ett "erbjudande", och att det är "frivilligt" att betala. Dessa skickas ofta i stora volymer under semestertider, då vikarier som hanterar fakturor kan sakna insyn i företagets avtal och rutiner.

Hur kan du skydda dig?

Att drabbas av bedrägerier kan vara både kostsamt och tidskrävande. Här är några viktiga råd för att skydda ditt företag:

  1. Läs alltid det finstilta. Signera aldrig något utan att noggrant läsa igenom avtalet.

  2. Kontrollera avsändaren. Om något verkar misstänkt, kontakta företaget direkt via deras officiella kanaler.

  3. Ha tydliga fakturahanteringsrutiner. Under semestertider är det särskilt viktigt att säkerställa att vikarier eller andra anställda vet hur fakturor ska granskas.

Har du drabbats? Ta del av våra guider här: 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
maria-mikkonen-1.jpg

Vårbudgeten saknar åtgärder för hushållens och företagens ekonomi

NyhetNär vårpropositionen idag presenterades saknades tyvärr inslag för att stärka hushållens och företagens ekonomiska situation.
kaffevarning.png

Kaffe – en eftertraktad vara för tjuvar

NyhetUnder en längre tid har vi sett hur priset på kaffe stadigt har stigit. Det gör det till ett hett eftertraktat byte i butikerna
handlare-och-rattskedjan.png

Hur hanteras min polisanmälan egentligen?

NyhetMissa inte Svensk Handels vägledning, en helhetsbild över hur rättskedjan ser ut, och vad nästa steg är om din butik utsätts för brott.
regeringens_tulljour.jpg

Osäkerhet kring USA:s handelstullar: Regeringen inrättar ”tulljour”

NyhetRegeringen inrättar en särskild "tulljour" för att stötta företag som påverkas av osäkerheten kring USA:s handelstullar.
charlotte_dc_talks.png

Från Borås till Berlin - så bygger Cellbes en internationell tillväxtresa

NyhetCharlotte Nordén berättar hur ett starkt varumärke och ett värderingsdrivet ledarskap kan göra skillnad – även över landsgränser.
freddy-sobin-(1920-x-1080-px).png

“Att vända motvind till medvind” – XXL:s vd Freddy Sobins 3 framgångstips

NyhetSportkedjan XXL har inte haft en spikrak resa – men är nu tillbaka i tillväxt, mycket tack vare tre faktorer.
temu.png

Larmrapport om farliga varor från nätjättar – nu kräver Svensk Handel skarpa åtgärder

NyhetEn ny granskning från Kemikalieinspektionen visar att 6 av 10 produkter från stora onlineplattformar innehåller förbjudna ämnen.
hyresdatabasen-startbild-2024_2.png

Bidra till Hyresdatabasen - jämförbarheten bättre än någonsin

NyhetSom medlem i Svensk Handel kan du bidra till vår Hyresdatabas och samtidigt använda den för att jämföra hyresnivåer runt om i landet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.