Hoppa till innehåll

Riksbankens nya kostnadsstudie visar på skillnaderna i kostnader per betalsätt; att kostnaderna för debetkort- och Swishbetalningar är lägst medan kontanta betalningar blir dyrare per transaktion ju färre som använder det. Studiens resultat går i linje med Svensk Handels uppskattningar som nu vill se ett ökat politiskt engagemang i frågan.

svenska-sedlar-mynt.jpg

Den samhällsekonomiska kostnaden för betalningar i Sverige kostar närmare 1 procent av BNP, 5 000 kr per invånare. Det utgör totalt ca 51 miljarder kronor. I takt med den digitala utvecklingen har betalningar generellt sett blivit billigare de senaste 10 till 15 åren, även om de olika betalsätten idag kostar olika mycket. Billigast är kort- och Swishbetalningar. Dyrast är kontanter.

Hälften av kostnaderna för betalningar står företagen för, hushållen för ca tjugo procent och betaltjänstleverantörerna för resten. Då kontanter fortsatt är viktiga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, till exempel för vissa åldersgrupper och i händelse av kris, finns nu ett behov av att upprätthålla en hållbar kontantinfrastruktur. 

Kostnaden för kontanta betalningar har stigit avsevärt de senaste åren. Kontantköpen blir allt färre och färre vilket ger en kontinuerlig ökning av kostnaden per transaktion. Här ligger en utmaning i att upprätthålla en kontantinfrastruktur utan att det blir orimligt dyrt och osäkert för företagen. Staten behöver på ett helt annat sätt än tidigare engagera sig operativt och finansiellt.
Bengt Nilervall
Näringspolitisk expert, Svensk Handel

Länk till Riksbankens kostnadsstudie

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
rekommendationer_demonstrationer.jpg

Viktiga råd till butiker vid demonstrationer och ökad otrygghet

NyhetSå hanterar du och ditt företag situationer som kan uppstå i samband med demonstrationer.
eu-flagga.png

Avskogningsförordningen skjuts upp – nya tidsramar för företag

NyhetEU:s avskogningslagstiftning ska förhindra att produkter säljs på den europeiska marknaden om råvaran producerats på mark som avskogats.
topp.jpg

Här är de 10 mest lästa webbnyheterna 2024

NyhetVilka ämnen lockade mest på svenskhandel.se förra året? Här kan du ta del av 10 starka nyheter som under 2024 var några de mest lästa.
kungsgatan-stockholm.png

Transportstyrelsen avslår Stockholms överklagande – miljözonen fortsatt stoppad

NyhetTransportstyrelsen har beslutat avslå Stockholms stads överklagande av det tillfälliga stoppet för miljözon klass 3.
medlemsdekal-2025.jpg

Medlemsdekalen 2025 - visa att du är en del av någonting större

NyhetNu finns 2025 års medlemsdekal att beställa - och ladda ner digitalt.
nytt-korkort-2024.png

Körkortet uppgraderas och får nytt utseende

NyhetUtseendet och säkerhetsdetaljerna på svenska körkort kommer att uppdateras. Det här blir mycket viktigt för svenska handelsföretag.
farligaste-julkalendern-1.png

Lucköppning i decembers farligaste julkalender!

NyhetSe Svensk Handels kampanj "Decembers farligaste julkalender" mot osund konkurrens från kinesiska onlinegiganter, i sociala medier.
avtalsnytt_2.jpg

Avtalsnytt: Så fungerar avtalsrörelsen

NyhetOla Axelsson, Svensk Handels förhandlingschef berättar hur avtalsrörelsen fungerar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.