Hoppa till innehåll

Mario Draghi, tidigare ECB-chef och italiensk premiärminister, har överlämnat den omtalade konkurrenskraftsrapporten till EU-kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen. I Bryssel är rapporten just nu i centrum för diskussionerna.

eu-draghi.png

Rapporten består av 170 konkreta förslag som alla är till för att stärka Europas konkurrenskraft, men beräkningar visar att det kommer krävas ytterligare 800 miljarder euro i investeringar. Det är tydligt att EU tappat i konkurrenskraft globalt på grund av exempelvis bristande innovationskapacitet, höga energipriser, kompetensbrist och en långsam digitalisering.  

Att europeiska företag också har en betydligt högre regelbörda jämfört med exempelvis sina amerikanska konkurrenter är naturligtvis också problematiskt ur ett konkurrensperspektiv, då handel idag ofta sker på en global marknad. 

Mario Draghis rapport påvisar att regelbördan är allt för hög för europeiska handelsföretag. Vi måste vara tydliga. Svenska handelsföretags tillväxt är hotad till följd av allt för tung regelbörda, och den snedvridna konkurrens som blir den naturliga följden. Svenska handelsföretag strävar alltid efter att följa lagar och regler, men vi kan inte låta så ske på bekostnad av konkurrenskraften.
Martina Elfgren
chef internationell handel, Svensk Handel

Svensk Handel kommer i Bryssel att fortsätta bevaka frågan om konkurrens på lika villkor, samt stå upp för svenska handelsföretag.

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.