Hoppa till innehåll

Det har länge varit känt att onlinemarknadsplatser som Temu och Shein kringgår europeisk lagstiftning. Svensk Handel och andra europeiska organisationer markerar nu tydligt.

eu-konkurrensfragor-parlamentet.jpg

Att företag likt Temu och Shein medvetet kringgår rådande EU-lagstiftning skapar en osund konkurrens för europeiska företag och utgör en potentiell risk för konsumenterna. Produkterna som säljs via dessa plattformar kan alltså inte alltid garanteras uppfylla de hårda, men rimliga hållbarhets- och säkerhetskrav som i dag existerar.

Som ett steg i arbetet för att påverka europeiska beslutsfattare har Svensk Handel tillsammans med 58 andra organisationer, inklusive European Environmental Bureau, Danmarks Naturfredningsforening och Deutsche Umwelthilfe, skrivit ett brev till ansvariga EU-politiker.

Varken Digital Services Act (DSA), Produktsäkerhetsförordningen eller The Green Deal adresserar den kritiska lagstiftningslucka som ovan nämnda plattformsaktörer utnyttjar. Dessa plattformar betraktas inte med automatik som ekonomiska aktörer och anses därmed inte vara ansvariga för att placera produkter på marknaden, vilket gör att de kan komma att kringgå regler om producentansvar. Detta innebär att produkterna som säljs via dessa plattformar ofta undgår de krav på säkerhet och hållbarhet som ställs på europeiska företag, vilket skapar en osund konkurrens och utsätter konsumenter för potentiella risker.

Svensk Handel och de andra organisationerna uppmanar nu till åtgärder för att täppa till denna lagstiftningslucka. Brevet innehåller flertalet rekommendationer som betonar vikten av att samtliga aktörer på EU:s inre marknad följer EU-standarder, vilket i sin tur skapar en rättvis och konkurrenskraftig marknad och på så vis förhindrar oetiska metoder och stärker tillsynen.

De huvudsakliga rekommendationerna i utlåtandet är:

  • Erkännande av online-marknadsplatser som ekonomiska aktörer och att de anses placera produkter på marknaden om ingen annan ekonomisk aktör i EU gör det, vilket skulle öka möjligheterna till ansvarsutkrävande.

  • Skärpta krav på online-marknadsplatser för att säkerställa att en ansvarig ekonomisk aktör i EU finns för att garantera produktsäkerhet, inklusive förpackningar.

  • Förbättrad produktspårbarhet.

  • Stärkt lagstiftning för tullmyndigheter för att stoppa olagliga importer via små paket.

Svensk Handel kommer fortsätta att bedriva ett intensivt arbete för att säkerställa att företag i Handelslandet Sverige ges de absolut bästa möjligheterna att konkurrera på lika villkor.

Ta del av brevet i sin helhet (på engelska).

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.