Hoppa till innehåll

Axel Johnsonkoncernen är en svensk familjeägd företagsgrupp som grundades 1873. Koncernen omfattar över 300 dotterbolag, bland dessa återfinns bland annat Dustin, Martin & Servera samt Axfood.

axelj.png
Ludvig Strand, Axel Johnson

Inom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. För närvarande pågår drygt 50 projekt med Generativ AI. – Sedan 2017 har vi produktionssatt hundratals AI-modeller i vår koncern, allt ifrån rekommendationsmotorer som erbjuder kunder en mer personlig upplevelse vid onlineköp, till bemanningsplanering och minskat matsvinn, säger Ludvig Strand, Emerging tech och AI-analytiker hos Axel Johnson.

Ett av dotterbolagen inom Axel Johnsonkoncernen, Dustin, som säljer IT-produkter till företag och offentlig sektor, använder bland annat AI-teknologi vid anbudsförfrågningar. Med hjälp av generativa AI-modeller kan Dustin snabbt och noggrant analysera olika avtalsklausuler och krav från sina leverantörer.

AI-modellerna automatiserar en stor del av det arbete som tidigare krävde många timmar av juristarbete varje vecka.
Ludvig Strand
Emerging tech och AI-analytiker hos Axel Johnson

Ett ytterligare område där AI används hos Dustin är inom textbearbetning och översättning. Generativ AI hjälper Dustin att omvandla de tekniska produktspecifikationer som kommer från leverantörerna till att bli engagerande och informativa beskrivningar på flera språk ut till kunderna. – Då Dustin har tiotusentals produkter har AI-verktyget varit till stor nytta och dragit ner på översättningskostnaderna, säger Ludvig Strand.

– Det finns många exempel över hur AI används inom koncernen. Det är svårt att se något led i våra verksamheter – från analys till inköp, lager, logistik, e-handel, butik och kundtjänst, där inte nya tjänster kopplade till generativ AI kan underlätta vardagen redan här och nu. Från att AI var något för specialiserade analytiker så finns det nu i var mans hand. Det är en ny våg av digital transformation, avslutar Ludvig Strand.

Exempel på AI för interna processer:

  • Prognoser över försäljningsvolymer för bättre lagerhantering och varupåfyllning.

  • Prissättning; handlare kan justera priser i realtid baserat på efterfrågan, konkurrenternas priser etc.

  • Optimering av leveranskedjan; förutsäga leveranstider, identifiera flaskhalsar, förbättra transporter och magasinering.

  • Upptäcka bedrägerier såsom kortbedrägerier, skydd mot ekonomiska förluster.

  • Produktdesign; Skapa nya designer baserat på trender, kundpreferenser etc. Skapa unika, innovativa produkter.

  • Butikslayout och produkternas placering kan förbättras med hjälp av kundernas rörelsemönster.

  • Lagerhantering; Smarta kameror som är placerade inne i butikerna filmar varuhyllor och upptäcker om varor behöver fyllas på.

  • Självutcheckningssystem.

  • Loss prevention; Smarta kameror kan upptäcka misstänkta beteenden i butikerna.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
laddstolpe.png

Så påverkar krav på laddstolpar handeln

NyhetDen 1 januari 2025 träder de nya reglerna för laddstolpar i kraft, vilket kommer att påverka såväl företag som fastighetsägare inom handeln.
normal-vinnare-ra-24.png

Årets köpupplevelse är Normal

NyhetHur har Normal gjort för att ta hem det åtråvärda priset för Årets köpupplevelse på Retail Awards? Det har vi tagit reda på.
klattermusen-2.png

Snabbklättrare blev Årets tillväxtföretag

NyhetHur gör vinnaren av Årets tillväxtföretag för att hålla farten uppe? Friluftsmärket Klättermusen kammade hem priset Retail Awards 2024.
axelj.png

Axel Johnsons över 50 AI-projekt

NyhetInom Axel Johnsonkoncernen har digital transformation och AI länge legat högt på dagordningen. Nu pågår drygt 50 projekt med Generativ AI.
event-partners.jpg

Säkerhetserbjudande till medlemmar

NyhetSvensk Handel kan i samarbete med flera företag och organisationer erbjuda medlemmar möjligheter att förbättra sin kunskap och beredskap.
eu-avskogning.jpg

Svensk Handel välkomnar förslag om avskogningsförordningen

NyhetEU-kommissionen föreslår att tillämpningsstarten för avskogningsförordningen skjuts upp i ett år fram till 30 december 2025.
pdvguide1.png

Guide och checklista – konkreta säkerhetsråd om PDV

NyhetHär är några goda råd till dig som jobbar i handeln, samt en guide om hur man kan implementera en handlingsplan för farliga situationer.
3-1728044068.png

Cyberbrott drabbar handeln hårt – Så här skyddar du dig bäst

NyhetKänn din fiende, var förberedd och agera direkt när IT-systemet hotas. Handelsbranschen utsätts regelbundet för digital kriminalitet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.