Hoppa till innehåll

Så här kan du som handlare bidra till en tryggare ort, i samverkan med kommun och polis.

gatubild-16x9.png

Sedan 1 juli 2023 är det ett lagkrav för kommuner att bedriva brottsförebyggande verksamhet. Enligt den nya lagen ska kommunerna kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild. Utifrån lägesbilden ska de sedan ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också inrätta en samordningsfunktion. I kommuner där informationsinsamlandet redan sköts på ett bra och regelbundet sätt är trygghetsläget också vanligen bättre.

Julia Höglund är kommunpolis i Kumla, Hallsberg, Laxå och Askersund och för henne är en av grundstenarna för ett fungerande trygghetsarbete att ha läget klart för sig. Vad händer just nu i respektive kommun? Då är rapporteringen av alla incidenter och brott - små som stora - helt central. Julia Höglund har arbetat upp sina kommunkontakter där under flera år. En gång i månaden stämmer hon av den aktuella lägesbilden med respektive kommuns brottsförebyggande samordnare. Kommunerna samlar i sin tur in lägesbilden regelbundet genom enkäter och samtal med till exempel handlare, bostadsbolag, skolor och lokala företagarföreningar.

I början när vi skulle bygga upp samverkan och involvera till exempel handlare i det brottsförebyggande arbetet har det hänt att vi bjudit in till möte och ingen har kommit. Det gäller att förmedla rätt budskap och varför varje aktör är en viktig del i lägesbilden och samverkansarbetet. Nu har vi flera exempel på bra samverkansforum där handlare deltar i de olika kommunerna.
Julia Höglund
Kommunpolis

För handelns räkning är det inte alltid tydligt vilken roll man själv kan spela, eller vilken nyttan är med att engagera sig i det lokala trygghetsarbetet. Särskilt gäller det de mindre handlarna. Det finns också ibland en rädsla för att bryta sekretessen vilket kan vara begränsande, men det går ofta att hantera praktiskt på fältet, särskilt på små orter där alla känner alla.

Även om långt ifrån alla rapporter leder till brottsutredning är Polisen beroende av en god lägesbild för att veta var resurser ska sättas in och när kraftsamling behöver ske. Om man inte anmäler så ser inte Polisen vad som händer, och bilden blir inte rättvisande. Det är inte helt ovanligt att när polisen kommit till en plats där brott anmälts, så säger handlaren att ”Ja, det är inte första gången den här personen stjäl av mig, men jag har inte rapporterat det tidigare”. Då finns de tidigare händelserna inte med i den samlade bilden. Att man alltid rapporterar incidenter hjälper alltså polis och kommun att få en aktuell bild läget på orten.

Samverkan och kontinuitet skapar tryggare miljöer

Ett lyckat exempel finns från en västsvensk tätort där en person störde hela samhället med bland annat stök i butiker. Det var från början bara Systembolaget som rapporterade vad personen gjorde. Kommunpolisen uppmanade alla handlare att anmäla allt som personen ställde till med. Dessutom gjorde Polisen hembesök hos personen. Det gav en tydlig lägesbild och ledde till att Systembolaget ansökte om och fick tillträdesförbud för personen. Sedan dess har det förbudet förlängts två gånger. Nu är läget på orten klart förbättrat. Det var det lokala engagemanget som gav resultat.

Systembolaget finns i alla kommuner, vilket gör oss till en stark partner att räkna med och ger en bra synergieffekt på regional och nationell nivå. Det som händer lokalt når också uppåt i organisationen hos oss.
Björn Ericsson
Säkerhetschef, Systembolaget

Börja med en kartläggning

En bra lokal start är att göra en kartläggning av läget på orten. I Västra Götaland skapade man med hjälp av brottsförebyggande samordnaren på Länsstyrelsen ett koncept där riktlinjer för Systembolaget arbetades fram. För att få en god förankring i den lokala samverkan skickades ut förslaget ut till polis, handlare och kommun, som gav inspel till programmet och konceptet vässades. Man samlade många olika aktörer och instanser, berättade om modellen, och sökte samarbete. Därefter följde en arbetsmiljödag med stort fokus på säkerhet.

Det var en stor fördel att Systembolaget som en så stor aktör kunde få fram ett samlat underlag och information som alla andra hade stor nytta av.
Camilla Tjernberg
tidigare Länsstyrelsens brottsförebyggande samordnare

Många företag både vill och kan bidra till det brottsförebyggandet arbetet på lokal nivå. Med god planering, vilja och tydlig ansvarsfördelning kan näringslivet vara en aktiv och självklar samarbetspart.

Tre åtgärder som är avgörande för lyckad lokal samverkan:

  1. 1

    Rapportera och visa verkligheten

    Med rätt lägesbild kan rätt resurser sättas in.

  2. 2

    Involvera närområde och samhällsresurser

    Samverkan mellan aktörer ger en synergieffekt.

  3. 3

    Be om hjälp för att gemensamt skapa en bättre arbetsmiljö

    Ingen är stark ensam. Sök samarbeten.

Systembolaget - en viktig aktör i kraft av sin storlek och samordning

Systembolaget är med och startar upp lokal samverkan på många orter och låter sedan lokala aktörer driva det. Det har visat sig vara starkt motiverande för handlare att analysera hur mycket tid och energi företaget faktiskt lägger ner på lokala stökiga personer. Tidsvinst och energivinst går ofta snabbt att räkna hem om man tydliggör och arbetar med problembilden.

- Vi är av princip aldrig med i företagarföreningar eller handlarföreningar eftersom vi som statligt alkoholmonopol inte gör reklam eller arbetar för ökad försäljning, vilket ofta är själva idén för de andra företagen. Men när fokus ligger på trygghet och säkerhet så finns det ett starkt incitament för oss att delta, säger Björn Ericsson, Systembolagets säkerhetschef.

För att lyckas är bred involvering en av nycklarna. Det är också viktigt med en lokalt engagerad person som driver arbetet initialt, och som har koll på alla händelser på orten. Svensk Handels app Säkerhetscenter är mycket central i det arbetet, med anmälan, rapportering och samverkan. Appen utvecklas ständigt för att ännu bättre kunna motsvara användarnas förväntningar och behov.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.