Hoppa till innehåll

Svensk Handels Stilindex för juli månad visar att modehandeln inte gick så bra som många handlare hade hoppats på. Justerat för inflation backar både kläd- och skohandeln något jämfört med samma månad föregående år. För att konsumtionen ska ta fart på riktigt krävs nu en än mer aktiv Riksbank.

mode-bla-trojor.png

De någorlunda dystra siffrorna till trots var den sedvanliga sommarturismen en bidragande faktor till siffrorna för juli. Sol och varma temperaturer påverkar vanligtvis sällanköpshandeln negativt. Årets mer varierade juliväder var gynnsamt för delar av handeln och konsumenter passade på att besöka butiker såväl fysiskt som online. Justerat för inflationen är dock månadens siffror en nedgång för både kläder och skor.

Stilindex juli

Juli 2024-2023

Juli 2024-2022

Ackumulerat 24/23

Ackumulerat 24/22

Kläder

1,5%

6,1%

0,7%

5,0%

Skor

-2,8%

-6,1%

0,9%

1,6%

Kommentarer från Svensk Handel

– Det växlande sommarvädret har gjort att många konsumenter varvat stranddagar med shopping, vilket gjorde att klädhandeln ökade något, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel. 

– Vi hör från medlemmar att turismen bidragit starkt till försäljningen under juli, där särskilt de utländska turisterna varit viktiga och lyft siffrorna. För handelns vidkommande är turismen ovärderlig, säger Sofia Larsen.

– Vi har länge efterfrågat att Riksbanken ska sänka räntan och därmed bidra till att hushållen får tillbaka sin köpkraft. Tveksamhet kring i vilken utsträckning och takt som Riksbanken kommer att sänka räntan gör att konsumenterna fortsatt håller hårt i plånboken. Vår åsikt är att nästa räntebesked bör vara en dubbelsänkning, säger Sofia Larsen.

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är fortsatt en naturlig del av den svenska handeln

PressmeddelandeAllt färre konsumenter betalar sina varor och tjänster med kontanter. En klar majoritet av butikerna accepterar kontanter som betalmedel.
second-hand-klader-mp.jpg

Second hand-marknaden omsatte 2,8 miljarder i juni och juli

PressmeddelandeSecond hand-marknaden befäster sin position som ett naturligt sätt för svenskar att handla på.
kundvagn.jpg

Handelns framtidsförväntningar försämrades i augusti

PressmeddelandeTrots att Riksbanken nu aviserat om fler räntesänkningar förblir handelsföretagens framtidsförväntningar dystra.
maria-mikkonen-3.jpg

”Inte tillräckligt” – Svensk Handel om räntebeskedet

PressmeddelandeSvensk Handel ser positivt på räntebeskedet, men betonar att försiktigheten slår hårt mot en bransch som är beroende av butiksbesökare.
ehi8.png

Stark junimånad följt av avsvalnad juli i e-handeln

PressmeddelandeE-handelsindikator skattar e-handelns omsättning för juni månad till 14,6 miljarder kronor och för juli månad till 11,8 miljarder kronor.
mode-bla-trojor.png

Avvaktande julimånad för modehandeln

PressmeddelandeStilindex för juli visar att modehandeln inte gick så bra som många hade hoppats. Justerat för inflation backar både kläd- och skohandeln.
kund-med-sportskor.jpg

Handlarnas framtidsförväntningar stiger inte – trots fallande inflation

PressmeddelandeButiks- och partihandeln backar något, medan e-handlarna tror på något starkare månader framöver.
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.