Hoppa till innehåll

Hej! Vi hade en incident förra veckan där en person använde vår självscanning utan att scanna alla varorna. Vår personal uppmärksammade detta, konfronterade personen och kontaktade polisen som kom ut till platsen. Väl på plats så sa polisen att det är mänskligt att glömma att scanna och att det därmed inte är ett brott. Det pratades om att händelsen bör rubriceras som bedrägeri, men butiken fick inte upprätta en anmälan på plats. Vad gäller i den här typen av ärende?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej och tack för din fråga!

Självscanningsbedrägerier är något som vi ser en hel del av.

Om du bedömer att det finns ett uppsåt att stjäla så är det helt rätt att göra en polisanmälan. Polisen ska inte neka dig detta. En av polisens huvuduppgifter är att utreda och beivra brott som faller under allmänt åtal. Som ett naturligt led i den uppgiften krävs att polisen tar emot och upprättar anmälningar. Polisen är i princip skyldig att ta emot varje anmälan om brott utan fördröjning och med det menas att anmälan ska upprättas omedelbart, skriftligt eller muntligt. Endast vissa undantag har godtagits, exempelvis att polisen har en brådskande arbetsuppgift som måste prioriteras före anmälan kan upprättas. Även om polisen bedömer att anmälan inte avser ett brott eller inte går att utreda, så är inte det grund nog för att anmälan ska avvisas utan anmälan ska först upprättas för att sedan avskrivas av en förundersökningsledare.

Det är en tunn linje mellan vad som är att betrakta som en ren stöld kontra ett bedrägeri när en person för ut varor via självscanningen utan avsikt att betala för dem. För en del kan det handla om rent slarv men det kan även röra sig om systematiska bedrägerier. Förenklat kan man se på ett bedrägeri som en typ av stöld med ett vilseledande moment.

När det gäller självscanningsbedrägerier så ser det ofta ut som att gärningspersonerna scannar in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de kanske bara in de billiga varorna. Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Om det till exempel enbart är de billiga varorna som har scannats in, men inte de dyra, så är det lättare att visa på ett uppsåt än om kunden handlar för en stor summa pengar men har missat att scanna in en gurka.

För att det ska vara fråga om ett brott ska följande vara uppfyllt:

  • Det ska finnas ett uppsåt att stjäla. Att missa en vara som råkat rulla in bakom väskan i kundvagnen är inte ett brott.

  • Stölden ska vara fullbordad. Personen ska ha passerat sista betalningsmöjlighet. I vissa butiker går en tydlig linje genom kassa­linjen, i andra är det entrédörrarna som utgör gräns. Med andra ord är det inte brottsligt att bära en produkt i innerfickan så länge man är kvar i butiken.

  • Om personen förberett stölden (innan man kommer till butiken) kan det klassas som försök till stöld. Det är ett brott med fängelse i straffskalan.

Så för att sammanfatta allt. Om du bedömer att det finns ett uppsåt att stjäla så ska du  polisanmäla. Polisen ska inte neka dig detta. Det kan vara svårt att avgöra  vad som är en ren stöld eller ett bedrägeri när en person för ut varor genom självscanningen utan avsikt att betala för dem. Bedrägeri kan ses som stöld med ett vilseledande moment. Dessa typer av bedrägerier ska polisanmälas.

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1715672558.jpg

Osby - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Osby gällande falska 500-kronorssedlar.
information-polisen-septermber-2024-900-450-1726230191.jpg

Internationella brottsnätverk genomför organiserade stölder i Sverige

Säkerhetsnytt
olivolja-i-kok-900x600x2.jpg

Organiserade stölder av olivolja i Örebro

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Malmö - Organiserade stölder av kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
jonny-snor-kott-3.jpg

Organiserade stölder av kött i Uppsala

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
brutet-larm-800.450-webb-1714128865.jpg

Vimmerby - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Gävle

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under sommaren 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under sommaren var ConnectD, FF SVEA MARKNADSFÖRINGSBYRÅ och BYGGLOVSUPPLYSNINGEN.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.