Omvärldsbevakning januari 2025
Omvärldsbevakningen för januari 2025 domineras av Folk och Försvars årliga konferens men avslutas med insikter från World Economic Forum och Donald Trumps tillträde som president.
Folk och försvar
Folk och Försvar är ett unikt svenskt forum som under tre dagar samlar civilsamhälle, näringsliv, ungdomsförbund, myndigheter, fackliga parter och en mängd andra aktörer. Intresset för forumet manifesterades genom att hela sju ministrar var på plats denna gång. Temat för året var ledarskap och styrning för motståndskraft och just där kan vi finna några av guldkornen som vi nedan vill tipsa om. Svensk Handel var på plats och intresset för Näringslivsfrågor är genomgående i föredrag och paneler. Konferensen i sin helhet finns på Youtube och fungerar utmärkt att ta till sig genom att exempelvis lyssna under en promenad. Genom att ta del av några föredrag som ofta inte är mer än 10-15 minuter kommer du att få en bra bild av totalförsvar, krisberedskap och vårt säkerhetspolitiska läge.
Folk och Försvars kanal på YouTube
”Sverige är inte i krig. Men det råder heller inte fred”
Statsministern inledde årets Folk och försvar med att knyta an till förra årets uttalande från Regeringen på konferensen att ”Det kan bli krig i Sverige” vilket skapade stor uppmärksamhet då. Statsministern beskrev de hybridattacker som Sverige och våra grannar numera utsätts för med desinformation, hot om sabotage, påverkan av val men också att gängkriminella används som verktyg av stater för dåd i Sverige, hur migrationsströmmar används som verktyg med mera. Statsministerns beskrivning förstärktes och konkretiserades av en rad föredragshållare, inte minst Säkerhetspolisen och Militära underrättelse och säkerhetstjänst. Samstämmigheten om läget för Sverige var påtagligt genom hela konferens.
Kristersson höll tal på Folk och försvar | SVT Nyheter
"Sverige är inte i krig – men det råder heller inte fred" - Statsminister Ulf Kristersson (M)
”Vi vet vad Ryssland vill”
Rysslandsexperten Gudrun Persson som kanske är mest känd för att åtta veckor innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina år 2022 förutspå invasionen, inte minst genom hennes uttalande den gången: ”Ingen kan säga att vi inte visste” vilket väl illustrerar hennes djupa kunskaper som docent vid Försvarsmakten. I år bidrog hon med ett kärnfullt föredrag som beskrev hur vi ska läsa av Rysslands beteende och hur Ryssland är förutsägbart trots vad många påstår. Hennes mer minnesvärda ord denna gång är ”Vi vet vad Ryssland vill” och svaret på frågan om hur vi ska möta Ryssland: ”Jag tycker nog inte att vi ska säga så mycket, utan göra i stället på ett väldigt tydligt sätt”. Här finns många poänger för den som vill förstå hur vi kan läsa av och förstå, inte acceptera, ryskt agerande mot oss i Sverige och andra länder.
"Vi vet vad Ryssland vill" - Gudrun Persson, docent Försvarsmakten
Vårt nya vapen, mammor som nattammar – så kan vi stötta Ukraina
En av de mest spännande delarna under Folk och Försvar handlade om ny metod inom underrättelsetjänst om hur många hjärnor ökar möjligheten att förutsäga framtiden, genom kollektiv intelligens. Genom att samla in en större mängd människors förutsägelser och bedömningar i en fråga som de är insatta i kan precisionen ökas jämfört med att använda ett färre antal experter, en metod kallad Crowd Forecasting. Totalförsvarets forskningsinstitut stödjer Ukraina som använder metoden i kriget mot Ryssland. Metoden har visat sig ha 30 procent bättre precision än den amerikanska underrättelsetjänstens prediktionsplattform, metoden är också fullt tillämpar på civil marknadsutveckling vilket sannolikt gör den spännande för flera av våra medlemmar.
”Lanseringen av GLIMT - att förutspå framtiden” - Ivar Ekman, programansvarig GLIMT FOI
”Från samverkan till samarbete”
Mikael Frisell är ny generaldirektör för den myndighet som kommer att byta namn till Myndigheten för civilt försvar 2026. Mikael lyfter fram behovet av ett betydligt närmare samarbete mellan aktörer, inklusive näringslivet. Han beskriver också behovet av att sudda ut den upplevda gräns mellan krisberedskap och civilt försvar givet den hybridkrigföring vi befinner oss med interna och externa hot: ”Krisberedskap och civilt försvar kan ej separeras”. Den nya GDn tar vid i Regeringens uppmaning att öka tempot i utvecklingen av ett motståndskraftigt samhälle, även bortom de pengar som nu satsas. ” Det är prioriterat att genomföra åtgärder som ger förmågeökning också på kort sikt. Man kan inte vänta på det perfekta systemet som ska uppstå någonstans borta i framtiden”. Mikael Frisell kommer närmast från Försvarets Materielverk där han varit en stark ledare som skapat tempo i leveranser och ett stöd till Ukraina med fordon och vapen som imponerat på flera länder, det är sannolikt att vi kommer att få se ett nytt MSB under hans ledarskap inte minst vad gäller samarbete och effekt här och nu. MSB står inför stora förändringar och kommer få en tydligare drivande roll i det civila försvaret som vi inom Svensk Handel behöver förstå och vara del av utifrån vår förmåga och vilja. Klarspråk genomsyrar föredraget och ger en god bild av var vi är idag och vad som behövs framöver, därför rekommenderar vi att ta del av det.
"Vi behöver gå från samverkan till samarbete" - Mikael Frisell, generaldirektör MSB
"När framtiden ser tillbaka på vår tid – vilka ledare vill vi ha varit?"
Carl Heath som är forskare vid RISE utmanar och beskriver vilket ledarskap och nya ledningsmetoder som behövs för att vi ska vara tillräckligt snabba för att kunna dra nytta av innovation och teknikutveckling framöver. Med erfarenheter från stödet till Ukraina i att möta desinformation och propaganda beskriver han hur innovationsledning kan göras genom att så fort som möjligt, med så få resurser som möjligt, skapa så stor effekt som möjligt. Behovet av effektiv innovationsledning blir uppenbart under kris och kris men är lika tillämpbart i vardagen. Faktabaserad beslutsfattning är inte möjlig, utan att systematiskt använda experimentering är nödvändigt för att vara tillräckligt innovativ, effektiv och snabb för att vinna den hybridkonflikt vi befinner oss i. Det handlar till stor del om att stärka företags konkurrenskraft, inte minst genom att dra nytta av teknikutvecklingen. Carl visar på flera exempel på desinformation, cyberattacker, kloning används mot oss men han visar framför allt hur vi kan dra nytta av innovation och teknik. Han beskriver behovet av målsökning som metod parallellt med målstyrning, han lyfter också att alla ledare inte är ”byxade” för det.
"När framtiden ser tillbaka på vår tid – vilka ledare vill vi ha varit?" - Carl Heath, RISE
Programmet för Folk och Försvar i sin helhet hittar du här:
Största riskerna enligt World Economic Forum
World Economic Forum har de senaste 20 åren tagit fram vilka de största riskerna är på kort och lång sikt. Analysen som årligen baseras på intervjuer av 900 experter utgör ett av de underlag som kan vara intressant för att förstå vår omvärld. Mellanstatliga konflikter utgör det största hotet mot stabilitet och utveckling. Medan klimatförändringar och medföljande extremväder utgör de största utmaningarna på lång sikt.
Samtidigt som vi tar del ska vi vara medvetna om att den här typen av analyser har begränsningar, inför år 2020 bedömdes infektionssjukdomar ha begränsad påverkan. I Sverige har vi de senaste 5-10 åren minskat fokuset på riskanalyser till förmån för åtgärder för att kunna bedriva kärnverksamheten oavsett vad som händer, även kallat kontinuitetsförberedelser
Global Risks Report 2025 | World Economic Forum
Svårare att förutse framtiden med Trump som president?
Donald Trump tillträdde som president den 20 januari i år och det finns en lång rad olika förutsägelser om hur det kommer att påverka säkerhet, handel, relationer osv. Genomgående är att de flesta bedömare beskriver hans ledarskap som transaktionellt alltså att vägval, avtal och beslut snarare görs ur en affärslogik eller cost-benefit perspektiv än på principer, pakter och förutsägbarhet. Det gör att vi ur ett omvärldbevakningsperspektiv har ett större behov än vanligt att följa vilka vägval som USA gör under hans ledarskap, det är väsentligt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv där NATO, kriget i Ukraina, relationen med Ryssland men också Sveriges nära bilaterala relation med USA är viktiga perspektiv att bevaka men också vilken påverka de sannolika tullarna har på handelsflöden vilket kan komma att påverka handels förutsättningar även här i Sverige.
Slutsats
En slutsats utifrån World Economic Forum, vår omvärldssituation och läge i Sverige som beskrevs utförligt på Folk och försvar samt de snabba förändringarna i geopolitiken är att vi behöver vidta åtgärder som vi har nytta av både vid klimatrelaterade kriser såsom skyfall, skogsbränder, låga grundvattennivåer etc. likväl som omställningar i leveranskedjor, logistik och beroende av andra länder men även antagonistisk händelser utifrån den pågående hybridkonflikten som statsministern tydligt fastställer ur ett statligt perspektiv.
Vi behöver alla:
förhindra uppenbara risker utifrån vår egen särart.
se till att vi kan bedriva vår kärnverksamhet oavsett vad som händer. Vi kan inte förutse vad som kommer att hända. Även kallat kontinuitetsförberedelser.
kunna leda vår verksamhet i kris.
Webbinarium: Kommunikation under kris – Hur gör man?
Inom ramen för Svensk Handels samarbete med Ramboll för att stärka krisledningsförmågan hos medlemmarna bjuder Ramboll in till kostnadsfria webbinarier om kriskommunikation 5 och 6 mars. Ramboll stöttar uppdragsgivare att skapa robusta och motståndskraftiga organisationer som kan förhindra och hantera kriser. I händelse av kris är kommunikation ett av de viktigaste verktygen för att mildra konsekvenserna och återhämta sig på bästa sätt. Ramboll bjuder på konkreta tips på hur din organisation kan arbeta med kriskommunikation. För att läsa mer och anmäla dig gå till: Ramboll - Resilience
Samarbetet med Ramboll
- Kategorier:
- sakerhet, fragor-vi-driver
- Ämnen:
- sakerhetsnytt, sakerhetsrapporter
- Innehållstyp:
- Säkerhetsnytt
- Publicerad:
- 2025-01-22
- Senast uppdaterad:
- 2025-01-22