Stölder tvingar ICA-butik att stänga självutcheckningen
Självbetjäning i butiker infördes för att öka servicegraden och göra det snabbt och enkelt att handla. Baksidan är att stölderna och bedrägerierna ökat markant. Det medför att butiker stänger självutcheckningen och går tillbaka till manuellt bemannade kassor.
Många livsmedelsbutiker som infört självutcheckningskassor rapporterar om ett växande problem med kunder som inte scannar alla varor, eller manipulerar systemet genom att skanna varor till ett lägre pris än det rätta. Det kostar butikerna stora summor, och har gått så långt att flera butiker nu överväger att ta bort självbetjäningen helt och hållet och återgå till enbart bemannade kassor. Ett antal butiker har redan tagit bort dem och fler följer på grund av utvecklingen. Ica Nära Aspudden är en av de butiker som nu går tillbaka till manuella kassor.
Det här problemet är ett huvudtema under årets Säkerhetsvecka, en vecka då Svensk Handel lägger särskilt stort fokus på handelns brottsutsatthet och vikten av att anmäla alla brott.
Det är förenat med stora investeringar att byta ut kassor. Ofta har man testat flera åtgärder för att motverka problemet, som att öka antalet slumpmässiga kontroller och övervakning av självscanningsstationerna, men dessa åtgärder är på flera håll inte tillräckliga.
Tommy Norborg som driver Ica Nära Aspudden i södra Stockholm, är en av de handlare som nu kommer att ta bort sin självutcheckning, och ersätta den med manuella kassor.
I Aspudden har man haft självbetjäning i butiken i cirka fyra år, och som mest var det 25 procent av försäljningen som gick via självutcheckning. På senare tid har man bara haft dem öppna när det var mycket folk i butiken och risken för kö är stor, och nu står självbetjäningen för cirka tio procent av försäljningen. Hur stor del av svinnet som självbetjäningen står för går inte att svara på.
På frågan om vem det är som stjäl i självutcheckningen svarar Tommy:
- Det kan tyvärr vara vem som helst, det är inte bara de traditionella tjuvarna som fuskar i självbetjäningen. När det gäller vanlig stöld i butiken, som när man stoppar kött i en väska, kan vi ofta avläsa tidigt vem som är ute i avsikt att stjäla. Det är omöjligt i självutcheckningen. Det är inget som syns utanpå.
Det är inte bara negativt att ta bort självbetjäningen, det ger också butiken en chans att ge ännu bättre service till sina kunder. Ett bättre kundmöte är långsiktigt gynnsamt för butiken.
- Vi vill ha tillbaka det personliga kundmötet. Vi har inte varit tillräckligt bra på det när det gäller självbetjäningen. Ett högt svinn i kombination med den tappade kundkontakten driver oss till vårt beslut, säger Tommy.
Risk för köer
Det finns kunder som föredrar att betjäna sig själva, och inte vill ha personlig kontakt, de vill bara sköta sitt, blippa sina varor och gå ut. Och visst finns det risk för fler köer utan självbetjäning. Men i Aspudden kommer de att jobba hårt för att minimera köerna.
- Alla människor hatar att stå i kö. Vi måste se till att ha alla kassor öppna när det är mycket kunder i butiken. Blir det då ändå kö, så förstår kunden att vi gör allt vi kan.
När stölderna normaliseras är det kunden som i slutändan förlorar
Stöld får aldrig accepteras. Om vi börjar anse att "lite fusk" i självscanningen inte är så farligt är vi på ett snabbt sluttande plan. Svensk Handel arbetar för att förbättra säkerheten i handeln, och erbjuder stöd och råd till butiker som drabbats av stölder. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att alltid anmäla alla brott.
ICA Nära Aspudden:
Ica Nära Aspudden har en säljyta på 695 kvadratmeter, omsatte nära 130 miljoner i senaste bokslutet och har cirka 45 anställda. Idag har man tre traditionella kassor och nio för självutcheckning. Efter ombyggnad kommer man att ha fem traditionella kassor och inga för självutcheckning.
Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!