Hoppa till innehåll

Trots tuffa tider för e-handeln fortsätter antalet e-handlade paket öka och därmed även fokus på hur e-handelsleveransen ska utvecklas. Svensk Handel har fortsatt fokus på leveranser i höst, inte minst på att utveckla Branschöverenskommelsen för fossilfria leveranser.

arne_branschoverenskommelsen_aug23.png
Arne B Andersson, Svensk Handels e-handelsguru

Transportföretagens Paketindex visar att antalet e-handlade paket under andra kvartalet i år ökar kraftigt jämfört med samma period 2022. Detta ser vi som en bekräftelse på vad vi ser i e-handelsindikatorn, det är fortsatt underliggande tillväxt i e-handeln trots minskad omsättning. Vi konsumenter köper fler men billigare varor på nätet nu än tidigare. 

Paketindex visar även en kraftig tillväxt för hemleveranser och paketbox-leveranser vilket visar att konsumenten mer än gärna e-handlar produkter som kan levereras med hög tillgänglighet och bekvämlighet.

Även snabbhet kombinerat med precision blir viktigare och här har vi under sommaren sett att jättar som Amazon och Walmart satsar stort på att effektivisera och trimma sina logistikprocesser för att kunna erbjuda snabbare leveranser på den amerikanska marknaden. 

Men har inte snabbhet en negativ inverkan på miljön? Branschöverenskommelsen om fossilfria leveranser visar snarare på motsatsen där transportföretag och handlare som skrivit på branschöverenskommelsen om fossilfria leveranser utan problem lever upp till konsumentkraven på både snabbhet och precision.

Det är många handlare som nu kontaktar oss för att skriva på branschöverenskommelsen och i höst inleder vi nästa steg. Det gör vi med en workshop den 25 oktober där vi kommer att bjuda in leverantörer och handlare med syfte att mejsla fram branschöverenskommelsen 2.0. 

Redan den 21 september bjuder Svensk Handel in ett stort antal leverantörer och handlare till vårt event D-Logistik. Under dagen diskuterar vi och lyssnar på intressanta föreläsare om hur vi med hjälp av AI kan utveckla mer effektiva och hållbara leveranser, hur jobbar vi mer effektivt med returer? Och hur vi med hjälp av dynamiska förmågor kan bidra till ökad grad av innovation och flexibilitet. 

På Svensk Handel fortsätter även engagemanget i ASTER, Alliance for sustainable e-commerce, där jag sitter i styrgruppen. Läs gärna mer om vilka projekt som pågår just nu, många spännande initiativ. Och fler är på gång nu i höst!

arne-b-andersson.jpg

Arne B Andersson

Senior e-handelsrådgivare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Kontakta oss i sommar

NyhetHandeln tar aldrig semester. Som medlem i Svensk Handel är vi aldrig längre än ett samtal eller mejl bort.
nrs-2024-(webben).png

AI  - Revolutionen som formar framtidens handel

NyhetArtificiell intelligens (AI) revolutionerar hela handelsbranschen globalt och är ett av tre huvudteman på årets Nordic Retail Summit.
kontakt-sommar-(1).png

Moms på second hand begränsar företagen

NyhetOmställningen till cirkulära affärsmodeller hos handelns företag utmanas av dubbelbeskattningen på second hand.
kontakt-sommar.png

Sårbarhet för cyberbrott växande problem för näringslivet

NyhetPå ett fullsatt seminarium i Almedalen diskuterades cyberattacker som ett växande hot mot såväl handeln som samhället i stort.
turister-gagata.jpg

Din butik – ett besöksmål för turister

NyhetTa del av Svensk Handels rekommendationer för hur du bäst omfamnar turisterna i sommar.
namnlos-design-(4).png

Stölder och brott kostar handeln 20 miljarder varje år

NyhetTotalt kostar brottsligheten i handeln 20 miljarder varje år, vilket motsvarar en halv polisbudget.
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.