Hoppa till innehåll

Alla människor i Sverige har en relation till handeln. För många är vår bransch det första steget in på arbetsmarknaden, och det är våra butiker som skapar liv och rörelse i städer och orter runt om i landet. Allt detta och mycket mer, är Handelslandet Sverige.

handelslandet-kollage-vit.jpg

Svensk Handel lanserar nu Handelslandet Sverige – en berättelse om handelns roll och betydelse som samhällskraft. Fler, särskilt beslutsfattare, måste få upp ögonen för handelns samhällsbärande roll. För om så sker får vi större gehör för de akuta reformbehov som branschen behöver för att möta den snabba omställningstakt som nu sker. 

Kort och gott är kunskapen om handelns betydelse för samhället alldeles för låg. Detta trots att branschen står för 11 procent av BNP och levererar var sjunde skattekrona. Det här vill vi ändra på. Fler behöver få upp ögonen för Handelslandet Sverige. 

Handeln är en bransch som genomgått svåra prövningar under de senaste åren till följd av bland annat pandemi, hög inflation och ett minskat konsumtionsutrymme. Trots detta är framtiden ljus. Handelns utvecklingspotential är enorm, men för att den ska kunna användas fullt ut krävs också att rätt förutsättningar ges från politiken.  

I samband med riksmötets öppnande, då de 349 folkvalda riksdagsledamöterna åter var på plats i riksdagen, presenterade Svensk Handel i Göteborgs-Posten fem akuta reformbehov som politikerna, oavsett partitillhörighet, bör hugga tag i nu när riksdagsarbetet återupptas. 

Fem reformer för ett välmående Handelsland

  1. 1

    Arbetsgivaravgifterna behöver sänkas för att på sikt nå en genomsnittlig europeisk nivå för arbetskraftskostnader. Svenska handelsföretag agerar på marknader där prissättningen i allt högre utsträckning sker internationellt.

  2. 2

    Ge kinesiska onlinegiganter som Temu och Shein samma juridiska ansvar för sina varor som övriga delar av handeln. Seriösa svenska handelsföretag med en ambitiös syn på hållbarhet måste kunna hävda sig mot företag som inte lever upp till svensk och europeisk lagstiftning.

  3. 3

    Privata och offentliga FoU-investeringar i handeln behöver öka. Höstens forskningsproposition bör innehålla särskilda målsättningar för FoU kopplat till handelns utveckling.

  4. 4

    Det behövs en nolltolerans mot mängdbrott samt kraftfulla och effektiva påföljder för dem som systematiskt begår brott.  

  5. 5

    Överimplementering av EU-lagstiftning måste upphöra. Svenska Handelsföretags konkurrenskraft skadas när EU-regleringar överimplementeras. Det finns ingen guldmedalj för vinnare i tävlingen om att ha EU striktaste lagtolkning – tvärtom kommer det att göra oss fattigare och mindre företagsamma. 

Dessa frågor, kommer att vara högt upp på Svensk Handels agenda under hösten. Vi strävar efter att vara handelns röst och stå upp för våra medlemmar. Allt för att Handelslandet Sverige även fortsättningsvis ska kunna vara den starka kraften i samhället. 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.