Hoppa till innehåll

Regeringens besked om hur och när elpriskompensationen ska komma till del har främst föranlett förvirring. Hittills har inga klara besked kommit gällande när – eller ens under vilken period – som elpriskompensationen ska betalas ut.

elsladd.jpg
Sofia Larsen och Henrik Ekelund på Svensk Handel
Förvirringen gällande hur stödet så småningom ska betalas ut har inte varit mindre, skriver Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Handeln är näringslivets största bransch sett till antalet anställda och den kännetecknas av såväl spets som bredd. Det senaste decenniets stora tekniska och digitala språng gjorde det möjligt för handeln att klara sig igenom pandemin. Dock hade inte delar av branschen klarat sig helt utan åtgärder under det mest akuta skedet av pandemin och branschen välkomnar att staten bland annat möjliggjorde korttidspermitteringar och skatteanstånd när det behövdes som mest.

Likaså välkomnar vi att politiken har lyssnat på såväl medborgare som näringsliv när det gäller behovet av kompensation för de höga elpriserna. Det är en välkommen åtgärd som för ett antal verksamheter kan vara skillnaden mellan att klara sig eller inte. Men regeringens besked både om hur och när kompensationen kommer har varit oklara.

Helt uteslutet

Vi är fundersamma kring hur kompensationen kommer att betalas ut. Enligt det besked som kommit så ska Försäkringskassan göra utbetalningar till hushållens bankkonton och vid behov genom avi. Svensk Handel anser att ett system med betalning genom avier i butik är helt uteslutet. Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader. Vi förutsätter att regeringen och Försäkringskassan tänker om och utarbetar en modell för direkta utbetalningar till hushållens bankkonton.

För det andra måste det säkerställas att företag skyndsamt får del av elpriskompensationen och för handelns del är det centralt att verksamheter som är hyresgäster fullt ut får del av detsamma. I de allra flesta fall hyr handelsföretagen sina lokaler av en fastighetsägare. Det är oftast kallhyra, vilket innebär att handelsföretaget själv betalar sin el. Dessutom kan fastighetsägare ta ut kostnad för el i så kallade overhead-kostnader för exempelvis en galleria. När ersättningsmodellen för företag utformas behöver det säkerställas att den som faktiskt har betalat elkostnaden också är den som kompenseras så att inte ersättningen fastnar hos fastighetsägaren.

Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader.

Kompensationens utformning, att utgå från historisk elanvändning, anser vi däremot vara helt rätt. Det ska löna sig att effektivisera sin elförbrukning snarare än att slösa och det är en viktig del av hela näringslivets stora omställning till ett mer eleffektivt samhälle. Elpriskompensation är en viktig del i att rädda jobb och företagande men den måste utformas på rätt sätt för att inte missa sitt mål och det måste träda i kraft snarast, då många handlare inte kan vänta särskilt länge till.

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel
Henrik Ekelund, näringspolitisk expert, Svensk Handel

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nina-jelver-2024-4.jpg

Kasta förslaget om högre gräns för ringa stöld i papperskorgen

DebattartikelI förra veckan aviserade Åklagarmyndigheten att gränsen för vad som utgör ringa stöld bör höjas från dagens 1 250 kronor, till 1 500 kronor.
hemelektronik.jpg

Straffa inte svenska företag – skrota elektronikskatten

DebattartikelRegeringen har vidtagit åtgärder för att stoppa osund utländsk konkurrens. Nu är det dags att ta nästa steg och slopa elektronikskatten.
sofia-debatt.jpg

Förslagen är ett hot mot den grundläggande äganderätten

DebattartikelDe förslag som nu finns på bordet innebär stora avsteg från den grundläggande äganderätten, skriver ledande företrädare från näringslivet.
martin-kits-kopcentrum.png

Nu behövs en seriös diskussion om matpriserna

DebattartikelDebatten om matpriser har åter tagit fart. Och fortfarande lika felaktigt framställs dagligvaruhandelns vinster som boven i dramat.
henrik-ekelund-och-andreas-stromberg.png

Nya kraven hotar reklambladen – och påverkar matpriserna negativt

DebattartikelKonsumentverkets nya tolkning av den nya prisinformationslagen hotar reklambladens framtid, och slår hårt mot både handel och konsumenter.
stadsbild-elisabet.png

Oansvarigt av Länsstyrelsen Kalmar län att uppmana till köpstopp

DebattartikelAtt Länsstyrelsen ihop med länets kommuner i en kampanj uppmanar till att inte köpa nya produkter under januari månad är ansvarslöst.
textil-i-lada.png

Politiken måste ta ansvar för insamlat textilavfall – satsa på forskning om uppskalning nu

DebattartikelNu måste politiken ta ansvar för att det skapas lösningar för de stora mängder insamlat textilavfall som kommer uppstå.
sofia-och-maria.png

På önskelistan: En rekordstark julhandel och stärkt konkurrenskraft

DebattartikelHandeln befinner sig i ett stålbad med lågkonjunktur, fallande konsumtion och en snedvriden konkurrens från kinesiska onlinegiganter.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.