Hoppa till innehåll

Hej! Jag har märkt att det blir allt vanligare med stölder i självscanningskassor och snabbkassor. Vad kan vi som handlare göra för att minska dessa stölder och vilka åtgärder rekommenderas för att förhindra att kunder missbrukar systemen?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej och tack för din fråga! Stölder i självscanning och snabbkassor är ett växande problem som många handlare i Sverige upplever. Enligt vår senaste rapport stjäls det varor för över 10 miljarder kronor årligen inom handeln, och ca 70% del av dessa stölder bedöms ske just i självscanningskassor och snabbkassor. Det har inte bara ekonomiska konsekvenser, utan innebär även en ökad känsla av otrygghet och övriga kunder,

Hur går stölderna till?

Kunder som begår stölder i självscanningskassor eller snabbkassor använder ofta metoder som att inte scanna alla varor, att scanna billigare varor istället för de dyrare, eller att radera dyrare varor från kvittot innan betalning. Även om en del av dessa incidenter kan vara resultatet av slarv eller misstag, är det viktigt att kunna identifiera de fall där det finns ett uppsåt att stjäla.

Vad kan man som handlare göra?

  • Övervakning och personalnärvaro: Att ha personal närvarande vid självscanningskassorna kan verka avskräckande för potentiella tjuvar. Personalens närvaro gör det svårare för personer med avsikt att stjäla att genomföra sina planer obemärkt.

  • Utbildning av personal: Utbilda personalen att känna igen tecken på stöld och bedrägeri. Genom att veta vad de ska titta efter, kan de snabbt och effektivt ingripa vid misstänkta fall.

  • Fysisk säkerhet: En annan åtgärd är att installera grindar eller barriärer vid utgångarna för att säkerställa att alla kunder passerar en bemannad kontrollpunkt innan de lämnar butiken.

  • Samverkan med rättsväsendet: Det är viktigt att alltid polisanmäla stölder, även om det kan kännas som att lite händer. Genom att polisanmäla alla brott kan polisen prioritera resurser till utsatta områden och handlare kan få det stöd de behöver.

Rekommendationer från Svensk Handel:

Svensk Handel rekommenderar att alla stölder polisanmäls och att man använder sig av deras app "Säkerhetscenter" för att rapportera incidenter och få stöd och råd. Vidare är det viktigt att ha ett nära samarbete med lokala polismyndigheter och att kontinuerligt arbeta med säkerhetsfrämjande åtgärder som både utbildning och tekniska lösningar.

Stölder i självscanning och snabbkassor är ett komplext problem, men med rätt åtgärder kan handlare minska risken och förbättra säkerheten både för sig själva och sina kunder.

Med vänliga hälsningar,
Erik Mangen, Säkerhetsexpert, Svensk Handel

 

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
karta.jpg

Risk för ordningsstörningar i Stockholm City

SäkerhetsnyttPå lördag, den 26/10 från 18.00, planeras en sammankomst i centrala Stockholm där en grupp kommer att samlas vid Norra Bantorget för att gen
tank-sakert-logga-2024-webb-1729843161.jpg

Använd starka lösenord inom ditt företag

SäkerhetsnyttAtt skydda dina lösenord är avgörande för att förhindra att någon obehörig får tillgång till din information och dina användarkonton.
borrmaskin-900-web-1721738757.jpg

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg i Karlskrona

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
presentkort-hander.png

Köp av presentkort som del av ett brottsupplägg

SäkerhetsnyttUpprepade köp av presentkort på höga summor kan vara en del av organiserade bedrägerier och penningtvätt.
blippa-med-swish-appen.jpeg

Hudiksvall - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Hudiksvall. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren upp
tank-sakert-logga-2024-webb-1729242235.jpg

Skydda din företagsinformation

SäkerhetsnyttDet är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer, konsekvenserna kan bli allvarliga. Virus eller annan skadlig kod som drabbar
falsk-200-sek-sedel.jpg

Uddevalla - falska 200-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Uddevalla gällande falska 200-kronorssedlar.
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.