Hoppa till innehåll

Politiken måste sluta ta handeln för givet – nu krävs åtgärder

För att finansminister Elisabeth Svantesson ska lyckas med sina ambitioner är det avgörande att Sverige står starkt som handelsnation, anser Sofia Larsen, vd Svensk Handel.

pressbild-sofia-larsen-24.jpg
Sofia Larsen, vd på Svensk Handel

I dag samlar Svensk Handel ledande företrädare från handel och politik för att diskutera viktiga framtidsfrågor. Finansminister Elisabeth Svantesson, som inledningstalar, vill under nästa år genomföra reformer som bygger ett starkare Sverige. Om finansministern ska lyckas med sina ambitioner är det avgörande att Sverige står starkt som handelsnation.

Sverige är ett handelsland. Handeln är näringslivets största arbetsgivare och startpunkten för var femte karriär. Varje dag går 600 000 medarbetare, på 140 000 arbetsplatser, till jobbet i handeln för att möta miljontals kunder. Handeln ger liv åt glesbygden, skapar mötesplatser och livskraftiga samhällen.

Annorlunda uttryckt – varje köp i svensk handel är ett bidrag till en stark ekonomi. Politiken måste sluta ta handeln för givet - om handeln ska nå sin fulla potential krävs åtgärder.

1. Få fart på köpkraften.

Det är först när konsumtionen kommer i gång som optimismen om framtiden växer. En stärkt köpkraft ger också svenska handelsföretag möjlighet att återigen investera och växa, både i Sverige och internationellt. Det är av helt avgörande betydelse för Sveriges välstånd. Det krävs fler åtgärder för att konsumenternas köpkraft ska stärkas.

2. Stärkt internationell konkurrenskraft.

Konkurrensen på de globala marknader där svenska handelsföretag agerar är hård. Priserna sätts globalt samtidigt som kostnaderna lokalt ökar. Hyrorna ökar, säkerhetshoten blir fler och arbetsgivaravgifterna är höga.

Att svenska företag inom handeln betalar 28 miljarder kronor mer i arbetsgivaravgifter jämfört med sina konkurrenter i OECD-länderna är en besvärlig kostnadsryggsäck att bära.

3. Främja forskning och innovation.

Handeln står idag för mer än en tiondel av BNP. Branschen genomför den största transformationen i sin flertusenåriga historia för att leda konsumenterna i omställningen till en hållbar konsumtion och tillvara digitaliseringens möjligheter.

Samtidigt lägger våra statliga myndigheter som driver program och förmedlar kapital till innovation nästan inte en krona på handeln. Handeln får ynka 0,34 procent av de statliga forskningsanslagen. Här krävs en förändring.

4. Handeln måste bli trygg och säker.

Handelns säkerhetskostnader skenar. Stölder i butik uppgår till drygt 10 miljarder kronor varje år. Dessutom bär handeln en oproportionerligt stor del av samhällets kostnader för att bekämpa brottsligheten. Det är inte rimligt.

Regeringen måste prioritera mängdbrotten. Polisen måste hejda den systematiska brottsligheten riktade mot våra verksamheter.

5. Låt handeln behålla ledartröjan omställningen.

Svenska handelsföretag är banbrytande inom hållbar och klimatsmart handel, men flodvågen av nya EU-lagar är utmanande. Intentionen må vara god men får inte stjälpa företagens konkurrens- och innovationskraft.

Det är obegripligt att hållbarhetskraven på svenska handeln å ena sidan ökar, samtidigt som den orättvisa konkurrensen från aktörer som Temu och Shein tillåts pågå. Kinesiska onlineplattformar, som inte efterlever lagar och regler, ska aldrig tillåtas konkurrera ut svenska företag och jobb.

Konkurrens måste ske på lika villkor.  Ska Sverige fortsätta att vara ett konkurrenskraftigt handelsland krävs större fokus från politikens sida. Det krävs en sammanhållen strategi för att branschens fulla kraft ska kunna användas för att utveckla svensk ekonomi, svensk arbetsmarknad och svenska samhällen. Potentialen för handelslandet Sverige är enorm.

Sofia Larsen
Vd för Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
pressbild-sofia-larsen-24.jpg

Politiken måste sluta ta handeln för givet – nu krävs åtgärder

DebattartikelFör att finansministern ska lyckas med sina ambitioner är det avgörande att Sverige står starkt som handelsnation.
debatt-sofia-martin-maria.png

Om svensk handel ska blomstra krävs akuta reformer

DebattartikelInför Riksmötets öppnande föreslår Svensk Handel fem reformer för att stärka Sverige som handelsland.
sofia-med-textil.png

Modebranschen bär inte hela ansvaret för hållbarhet

DebattartikelAtt uttrycka identitet, smak och stil samt tillhörighet genom sina kläder, är ett viktigt mänskligt kulturellt beteende.
sh-logo-gron.jpg

Handeln kan leda omställningen men alltför få förstår potentialen

DebattartikelEn avgörande framgångsfaktor för Sverige är att vi länge satsat på och legat långt fram inom forskning och innovation. Nu krävs ett omtag.
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.